­ DAMAT İBRAHİM PAŞA SIBYAN MEKTEBİ | Kültür Portalı

DAMAT İBRAHİM PAŞA SIBYAN MEKTEBİ - Nevşehir

Adı DAMAT İBRAHİM PAŞA SIBYAN MEKTEBİ
Adres NAR KASABASI/ NEVŞEHİR
Yaptıran Damat İbrahim Paşa
Yapan Mimar Mehmet Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Medrese ve imaretle aynı kısımda yer alan sıbyan mektebi, yapı grubunun güneyinde bulunur. kaya üzerine inşa edilen sıbyan mektebinin Camii Cedid Caddesi üzerinde basık kemerli giriş kapısı yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Medrese ve imaretle aynı kısımda yer alan sıbyan mektebi, yapı grubunun güneyinde bulunur. kaya üzerine inşa edilen sıbyan mektebinin Camii Cedid Caddesi üzerinde basık kemerli giriş kapısı yer almaktadır. Yapının kitabesi ise dershane kapısı üzerindedir. Dershane kısmının altındaki kaya oyularak elde edilen mekan imaret tarafından kullanılmaktadır. Üçgen bir arsa üzerine inşa edilen sıbyan mektebi imaret avlu duvarına birleştirilerek batısında ve güneyinde üçgen avlular oluşturulmuştur. Batıdaki küçük üçgen avluda sıbyan mektebini imarete bağlayan merdivenler yer alır. Köşedeki üçgen kısım dört basamak kadar yüksek olmak üzere, iki ayrı kotta düzenlenen bu avluya çıkış, bu avlu içinde düzenlenen merdivenlerle sağlanır. Üst kottaki avlunun güneyinde, üçgenin en uç noktası tonozla örtülerek üçgen planlı bir mekan oluşturulmuştur.Sıbyan mektebi, dikdörtgen planlı bir dershane ve güneyinde iki üniteli revaktan oluşan bir plan şemasına sahiptir. Tek sütun üzerine çift yönlü kemer atılımı ile biçimlenen iki kare birimin üzeri pandantif geçişli kubbe ile örtülmüştür. Revağın sokak cephesinde bir pencere bulunur. Hem revağın güneybatı köşesinden hem de batıdaki avludan girişi bulunan dershanenin örtüsü aynalı tonozdur. Biri revağa, ikisi sokağa ve ikisi imaret avlusuna açılan beş penceresi vardır. Dershanenin içinde bir ocak birde dolap nişi bulunur.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 17.4.1987 tarih ve 3578 sayılı karar.
Yayın Dizini İlknur Aktuğ, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Külliyesi Kültür Bakanlığı Yayınları İstanbul 1993