­ DARPHANE CAMİ | Kültür Portalı

Darphane Cami - Amasya

Adres Cami-i Kebir Mahallesi Çay Sokak Gümüş Beldesi-Gümüşhacıköy/ AMASYA
Yapım Tarihi 13-14 yy.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Amasya İli Gümüşhacıköy İlçesi Gümüş Bucağı Cami-i Kebir Mahallesi Çay Sokakta yer almaktadır. Dikdörtgen planlı, tek katlı üzeri kırma çatılı ve alaturka kiremitle örtülü bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 13. Yüzyılın sonları ile 14. yüzyıl başlarında Gümüş Nahiyesinde Gümüş Madenlerinin işletildiği zamanlarda darphane binası olarak inşa edildiği bilinmektedir. Dikdörtgen planlı yapının inşaatında temelde blok taşlar kullanılmıştır. Beden duvarları ahşap çatkılar arası kerpiç dolgu, hımış tekniğinde inşa edilmiştir. Tavan ve taban döşemeleri ahşapla kaplıdır. Üst örtü kırma çatılı, alaturka kiremitle örtülüdür. Binanın kuzey-batı köşesine sonradan ahşap bir minare ilavesi ve iç mekanda güney duvarına kerpiç örgülü bir mihrap ilavesi ile camiye çevrilmiştir. Ana mekanın tavanı ile son cemaat mahallinin tavanı kare dilimli, ahşap süslemelidir. Son cemaat yeri dört adet ahşap direk üzerine oturtulmuştur. Son cemaat yeri iç tavan kaplamasında kare dilimli çıtakari bezeme ve ahşap bir minaresi bulunur.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2347    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi