­ DERBENT ŞEHİTLİK ANITI | Kültür Portalı

DERBENT ŞEHİTLİK ANITI - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Ilgaz- Kastamonu yolu üzeri, Derbent Mevkii, Ilgaz/ÇANKIRI
Adres Ilgaz- Kastamonu yolu üzeri, Derbent Mevkii, Ilgaz/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Yaptıran Ilgaz Kaymakamlığı
Kültür Dönemi Cumhuriyet
Kitabe 1- Ilgazı’ın Kırışlar köyünden Onbaşı Memiş oğullarından Mustafa Oğlu Aziz 1310 doğumlu. 2- Ilgaz’ın Yeni Mahallesinden Ketküda Oğullarından Mutsa Oğlu Hakkı. 3- Çankırı’nın Yoğurtçu Mahallesi Tiftikçi Oğullarından eski duyun memuru M. Fahri Oğlu Sıra Çavuşu Hamit. 4- Çerkeş’in Karalar Mahallesinden Çavuşoğullarından Mehmet Oğlu 1316 doğumlu Osman 5- Kastamonu’nun Akaya köyünden Şevket
Vakfiye 1- Ilgazı’ın Kırışlar köyünden Onbaşı Memiş oğullarından Mustafa Oğlu Aziz 1310 doğumlu. 2- Ilgaz’ın Yeni Mahallesinden Ketküda Oğullarından Mutsa Oğlu Hakkı. 3- Çankırı’nın Yoğurtçu Mahallesi Tiftikçi Oğullarından eski duyun memuru M. Fahri Oğlu Sıra Çavuşu Hamit. 4- Çerkeş’in Karalar Mahallesinden Çavuşoğullarından Mehmet Oğlu 1316 doğumlu Osman 5- Kastamonu’nun Akaya köyünden Şevket
Genel Tanım Küçülerek üst üste binmiş iki dikdörtgen prizma şeklinde kaide ve bu kaidenin üzerinde yükselen ve kitabe kısmını taşıyan uzun prizma şeklindeki üst kısımdan ibarettir. Anıtın alt kaidesi birbirine geçişinde kavisli basamaklar teşkil edilmiş ve birbirine geçiş uyumlu hale getirilmiştir. Anıtın etrafı mermer ve araları mozaik doldurulmuş bir şekilde tanzim edilmiştir. Anıt çevresini, köşelerde yer alan ve üzerinde taş kürelerin bulunduğu kolonlar belirlemektedir. Ayrıca anıtın ön yüzünün tam ortasında üzerine piramit gibi olan ve üzerinde madalya şilti ve altında Jandarma şehitliği 1336 yazısı bulunan bir kolon daha bulunmaktadır. Kolonlar birbirlerine zincirlerle irtibatlıdır. Anıtın üst kısmında ay-yıldızlı arma ve hemen altında ana kitabe yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Küçülerek üst üste binmiş iki dikdörtgen prizma şeklinde kaide ve bu kaidenin üzerinde yükselen ve kitabe kısmını taşıyan uzun prizma şeklindeki üst kısımdan ibarettir. Anıtın alt kaidesi birbirine geçişinde kavisli basamaklar teşkil edilmiş ve birbirine geçiş uyumlu hale getirilmiştir. Anıtın etrafı mermer ve araları mozaik doldurulmuş bir şekilde tanzim edilmiştir. Anıt çevresini, köşelerde yer alan ve üzerinde taş kürelerin bulunduğu kolonlar belirlemektedir. Ayrıca anıtın ön yüzünün tam ortasında üzerine piramit gibi olan ve üzerinde madalya şilti ve altında Jandarma şehitliği 1336 yazısı bulunan bir kolon daha bulunmaktadır. Kolonlar birbirlerine zincirlerle irtibatlıdır. Anıtın üst kısmında ay-yıldızlı arma ve hemen altında ana kitabe yer almaktadır. Kitabede; “ 1- Ilgazı’ın Kırışlar köyünden Onbaşı Memiş oğullarından Mustafa Oğlu Aziz 1310 doğumlu. 2- Ilgaz’ın Yeni Mahallesinden Ketküda Oğullarından Mutsa Oğlu Hakkı. 3- Çankırı’nın Yoğurtçu Mahallesi Tiftikçi Oğullarından eski duyun memuru M. Fahri Oğlu Sıra Çavuşu Hamit. 4- Çerkeş’in Karalar Mahallesinden Çavuşoğullarından Mehmet Oğlu 1316 doğumlu Osman 5- Kastamonu’nun Akaya köyünden Şevket. HADİSE Dokuz yüz yirmi bir yılı Nisan ayı içinde, Samsun'dan gelen çete, iki papaz peşinde seksen beş erkek ile bir kadın, bir de katır. Kiminde tüfek, bıçak, bazısında da satır. Pontuslulara ait bir er¬meni çetesi, melanet için gelmiş belli hain çehresi. Ilgaz dağının Derbent karakol mıntıkası, esasen karakolla fazla değil arası. Ça¬yırlıkta yerleşmiş gözcü koyarak öne, bin macera karıştı, bahardaki bu güne. Çetenin tutulması için emir alınmış. Beş kişilik müfreze, peşlerine salınmış. Bunu gören çetenin gözcüleri o anda tırmanmış¬lar ağaca, gizlenmişler bir yanda. Erlerimiz geçerken ağaçlıktan ileri, atlamışlar üstüne, kan götürmüş bu yeri. Parça parça ederek her birini kaçmışlar, korkunç vakadan sonra dere, tepe aşmışlar. Arkadan çıkarılan vilayet müfrezesi, takip etmiş bunları. Merak sarmış her¬kesi. Bolu, Düzce arası peşlerine düşülmüş. Yakaladıkları an, hesap¬ları görülmüş. Hak tecelli eylemiş, uzun zaman geçmeden kara toprak¬lar olmuş onlara soğuk kefen. Ey mübarek şehitler, rahat uyuyun, şimdi gökten adlarınıza büyük mertebe indi. Bu sonsuz gecelerde, kabrinize nur dolsun, semada pervaz eden ruhlarınız şad olsun.” Yazmaktadır.
Tescil Kararı 31.06.1986 - 1776

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3264    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı