­ DERBENT İSTASYON BİNASI | Kültür Portalı

Derbent İstasyon Binası - Kocaeli

Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Hikmetiye
Adres Büyük Derbent, Hikmetiye-Kartepe
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C.D.D
Vakfiye
Genel Tanım Gar ana binası zemin üzeri bir katlı olup,hemen batı bitişiğinde yaklaşık 1 metre üst kotta tek katlı eşya ambar binası yaklaşık 9-10 metre doğusunda ise tek katlı lojman binası bu binanın batısında 50 metre ileride zemimn üzeri bir katlı ikinci bir lojman binası yer almaktadır.Bu binalar bahçe içerisinde doğu-batı doğrultusunda sıralanmış olup, güney kısmından doğu-batı araç yolu, kuzeyinden de tren yolu sonrasında yine araç yolu geçmektedir. Binalar yığma taş tekniği inşa edilmiş olup, marsilya tip kiremitle kaplı, kırma ve beşik çatılıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Dış cephesi boyanmış, Lojman binası Batı cephesindeki kapı doldurularak kapatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Gar binaları doğu-batı doğrultulu bahçe içerisinde konumlanmış olup, yığma taş tekniğinde inşa edilmişlerdi. En doğuda bulunan lojman binası tek katlı beşik çatılıdır.Gar ana binası zemin üzeri bir katlı ve kırma çatılıdır.Binaya ana giriş zemin katta ön cephede yer alan kapıyla sağlanmakta arka kapıda yer alan kapı ise üst kat bağlantısınıoluşturmaktadır. Zemin kattaki kapıdan bilet satışı yeri olan kullanılan birime varılmakta bu birimin hemen doğu bitişiğinde uzun ince bekleme salonu,batısında bitişikteki ambar deposuna geçişte,sağlandığı bir birim kuzey bitişiğinde ise üst kat merdiveninde bulunduğu,arka kapı bağlantısını sağlayan başka bir birim yer almaktadır.Üst kat lojman olarak kullanılmaktadır.
Tescil Kararı Kocaeli K.T.V.B.K.'nun 13.05.2008 tarih ve 403 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.