­ DEREYAYLA MAĞARA YERLEŞİMİ VE YAPI KALINTISI | Kültür Portalı

DEREYAYLA MAĞARA YERLEŞİMİ VE YAPI KALINTISI - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Yakuplar Köyü, Dere Yayla (Evlerarkası) Mevkii, Çerkeş/ÇANKIRI
Adres Yakuplar Köyü, Dere Yayla (Evlerarkası) Mevkii, Çerkeş/ÇANKIRI
Pafta G29-c-03-c
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Yakuplar köyünün kuş uçumu 3,5 km. güneyinde, bir vadide yer almaktadır. Vadiden geçen yayla yolunun yaklaşık 400 m. doğusunda İndere adlı kuru dere yatağının kuzeyinde, tüf kayalığın üzerine oyularak açılmış gözler bulunmaktadır. Gözler zeminden yaklaşık 6 m. yüksekliktedir ve zemine kadar inen basamaklar nedeniyle mağara yerleşiminin girişi burası olmalıdır. Mağara yerleşiminin giriş katı ile ikinci katı incelenebilmiştir. Üst katlara çıkan yaklaşık 60 cm. genişlik ve yükseklikteki tünelde çökme olması nedeniyle diğer katlara ulaşılamamıştır. Her iki katta da çeşitli büyüklükte odalar bulunmaktadır. Odalar ortak bir mekâna açılmaktadır. Odaların duvarlarında aydınlatmayı sağlayan kandillerin konduğu küçük ve orta büyüklükte nişler bulunmaktadır. Söz konusu mağara yerleşimi, mekânların planlanması ve yapımı açısından Nevşehir yöresindeki yeraltı ve mağara yerleşimleri ile büyük benzerlikler göstermektedir. Bu nedenle, bu yerleşimi M.S. 6–7. yy.lara tarihlemek doğru olacaktır. Bu yerleşimin üst kısmında, kalıntıları geniş bir alana yayılmış yapı kalıntıları vardır. İşlevi anlaşılamayan yapının yerleşimle ilişkili olduğu sanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yakuplar köyünün kuş uçumu 3,5 km. güneyinde, bir vadide yer almaktadır. Vadiden geçen yayla yolunun yaklaşık 400 m. doğusunda İndere adlı kuru dere yatağının kuzeyinde, tüf kayalığın üzerine oyularak açılmış gözler bulunmaktadır. Gözler zeminden yaklaşık 6 m. yüksekliktedir ve zemine kadar inen basamaklar nedeniyle mağara yerleşiminin girişi burası olmalıdır. Mağara yerleşiminin giriş katı ile ikinci katı incelenebilmiştir. Üst katlara çıkan yaklaşık 60 cm. genişlik ve yükseklikteki tünelde çökme olması nedeniyle diğer katlara ulaşılamamıştır. Her iki katta da çeşitli büyüklükte odalar bulunmaktadır. Odalar ortak bir mekâna açılmaktadır. Odaların duvarlarında aydınlatmayı sağlayan kandillerin konduğu küçük ve orta büyüklükte nişler bulunmaktadır. Söz konusu mağara yerleşimi, mekânların planlanması ve yapımı açısından Nevşehir yöresindeki yeraltı ve mağara yerleşimleri ile büyük benzerlikler göstermektedir. Bu nedenle, bu yerleşimi M.S. 6–7. yy.lara tarihlemek doğru olacaktır. Bu yerleşimin üst kısmında, kalıntıları geniş bir alana yayılmış yapı kalıntıları vardır. İşlevi anlaşılamayan yapının yerleşimle ilişkili olduğu sanılmaktadır.
Tescil Kararı 16.11.2001 - 7665

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4195    Eklenme Tarihi : 29 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2013 Perşembe