­ DEREYAYLA TÜMÜLÜSÜ | Kültür Portalı

DEREYAYLA TÜMÜLÜSÜ - Çankırı

Adres Yakuplar Köyü, Dere Yayla (Evlerarkası) Mevkii, Çerkeş/ÇANKIRI
Pafta G29-c-03-c
Yapım Tarihi Demir Çağı-Helenistik
Kültür Dönemi Helen - Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Tümülüs, Yakuplar köyünün 3,5 km. güneyinde yer yer kayalıkların görüldüğü bir vadide yer almaktadır. Vadiden geçen yayla yolunun batısında, yola yaklaşık 100 m. uzaklıkta, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan dik bir sırtın ucuna yerleştirilmiş olup, oturma alanı yaklaşık 25 m. ve yüksekliği 5,5–6 m.dir. Tümülüsün güney eteklerinde Evlerarkası olarak adlandırılan yayla evleri bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tümülüs, Yakuplar köyünün 3,5 km. güneyinde yer yer kayalıkların görüldüğü bir vadide yer almaktadır. Vadiden geçen yayla yolunun batısında, yola yaklaşık 100 m. uzaklıkta, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan dik bir sırtın ucuna yerleştirilmiş olup, oturma alanı yaklaşık 25 m. ve yüksekliği 5,5–6 m.dir. Tümülüsün güney eteklerinde Evlerarkası olarak adlandırılan yayla evleri bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Tümülüs
Tescil Kararı 16.11.2001 - 7665

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3369    Eklenme Tarihi : 26 Nisan 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2013 Perşembe