­ DEVECİ HAN | Kültür Portalı

DEVECİ HAN - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Çavuşbey
Adres Hükümet Caddesi
Pafta 50L-1b
Genel Tanım İki katlı tonozlu bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Üç Şerefeli Cami'nin karşısında, Edirne Valilik Binası'nın ön kısmında yer almaktadır. Kitabesi bulunmadığından yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir.Yapı üslubundan dolayı 15. yy'nin ilk yarısı özelliklerini taşımaktadır. Deveci Han, iki katlıdır ve toplam 31 odası ve bir konferans salonu vardır. Duvarları kesme taştan olup aralarına tuğla derzler yapılmıştır. Uzun süre harap durumda kalan Deveci Han'ı Vali Rüstem Paşa 1846 yılında onartıp cezaevine dönüştürmüştür. Sonraki yıllarda Vali Hacı İzzet Paşa tarafından 1891-1892 'de bir kez daha onartılarak bir revir ile dört oda daha eklenmiştir. Hanın güney cephesinde bu onarımı belirten Mustafa Razi'nin yazdığı bir kitabe bulunmaktadır.Deveci Han 1946 yılına kadar cezaevi olarak kullanılmıştır.Yapı bundan sonra Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiştir. Deveci Han günümüzde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6221    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2018 Cuma