­ DEVLET HATUN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Devlet Hatun Türbesi - Bursa

Adı Devlet Hatun Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Meydancık Mahallesi
Adres Meydancık Mahallesi Hundu Kadın Sokak Yıldırım/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Yapı dıştan dışa 5,75 x 5,75 metre ölçüsündedir. Tamamı mermerden yapılmış, köşelerde gönye ayaklar üstüne, ortada ise silindirik sütunlara basan sekiz sivri kemere sahiptir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yeşil Külliyesinin altında, Meydancık Mahallesinde bulunmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet tarafından annesi Germiyanoğlu Yakup Bey’in kızı Devlet Hatun için 816 H. (1414) yılında yaptırılmıştır. Sivri külahlı, içten kubbeli, yanları açık bir türbedir. Yapı dıştan dışa 5,75 x 5,75 metre ölçüsündedir. Tamamı mermerden yapılmış, köşelerde gönye ayaklar üstüne, ortada ise silindirik sütunlara basan sekiz sivri kemere sahiptir. İçeride kırk sekiz dilimli helezoni kubbe, dıştan yüksek kasnağa oturan kurşunla kaplı bir külahı bulunmaktadır. Kubbe kasnağında baklava motifleri veren bir kuşak yer almaktadır. Yapı külahlı türbelerin Osmanlılar döneminde yapılan en son örneği olması nedeniyle önem taşımaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4011    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma