­ DİLOVASI DEMİRCİLER KONAĞI | Kültür Portalı

Dilovası Demirciler Konağı - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Demirciler Köyü
Adres Demirciler Köyü-Dilovası
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yaptıran Süleymaniye Müderrisisi Abdullah Şerif Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Bitişik nizamda inşa edilmiş olup, çifte giriş kapılı ve üç katlıdır.İç mekan ve dış cephelerinde kalemişi bezemeleri açısından önemli bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı II. Mahmut Döneminde 1825 yılında, Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılmıştır. Konağın iç mekanlarında ve dış cephelerindeki, kalemişi bezemeleri, "Saray Nakkaşcıbaşı "yapmıştır. Konak bitişik nizamda yapılmış olup, çifte giriş kapılı ve üç katlıdır. Bağgagi sıvalı ahşap yapıda katlar birbirine ahşap merdivenler bağlanmakta, merdiven korkulukları ise klasik lokmalı parmaklıdır. Giriş kapılarının bulunduğu, doüu yöndeki ön cephede kemerli üst kat pencerelerinin aralarında yeşil zemin üzerine beyaz renkte bitkisel kalemişi bezemeler ile merkezde madalyon içinde kitabe bulunmaktadır. Üçüncü kat dışa taşkın olup, eliböğründeler ile desteklenmektedir. Tarihi Türk evlerinde gördüğümüz ahşap kafesli pencereler konakta yer almaktadır. Zemin kat depo olarak kullanılmış olup, ikinci kat iki oda ve bir salondan teşekkül olmuştur.Odalar içinde ahşap gömme dolaplar bulunmaktadır. Dolaplardan biri banyo olarak düzenleniş olup, digeri ise yüklük işlevi görmektedir. Üçüncü kat üç oda ve bir salondan meydana gelmiştir. Osman Handi Bey, Gebze Eskihisarda bulunan köşkün giriş katındaki ahşap kapının tablaları 1901-1903 yıllarında yaptığı çiçek motifleri ile Demirciler Köyündeki konağın baş odasındaki şerbetliğin yanında bulunan dolap kapılarındaki motifler arasında parelellik bulunmaktadır.
Tescil Kararı İstanbul II nolu K.T.V..K.K. nun 03.03.1992 tarih ve 2816 sayılı karar ekidir.