­ D.MECİT AYBAR EVİ | Kültür Portalı

D.Mecit Aybar Evi - Mardin

Adres Şehidiye Mahallesi Anayol Caddesi No:176-178 No:17-19
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Yaptıran Sancak Beyi Süleyman Paşa
Yapım Tarihi 18.yüzyıl
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+ 2 katlıdır. Kesme taştan inşa edilmiştir. 18.yüzyılda Sancak Beyi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Asıl adı Artukoğulları devrinden kalmış olup güney yöne sonradan yapılar eklenmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Avlunun güneyine betonarme ekler yapılmıştır. Birinci kat teras ve eyvan zemini karo kaplıdır. Terasın güney batısına betonarme bir mekan eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Özgün giriş kapısı 178 numaralı kapıdır. 176 numaralı kapı sonradan açılmıştır. 176 numaralı kapıdan taş döşeli küçük bir avlu ve avlunun kuzeyinde küçük bir eyvana girilmektedir. Eyvanın arkasında mekanlara yer verilmiştir.Avlunun batısındaki kemer açıklıkları kapatılmıştır. Avlunun kuzeyi ve doğusu özgün mekanlarla çevrilidir. Avlunun güneyinde teras yer almaktadır. Terasın batısında selamlık olarak kullanılan eyvan kapatılıp oda haline getirilmiştir. Eyvanın arkasında Süleyman Paşa'nın mabeyn odası yer almaktadır. Eyvan eskiden abbaranın üzerinden yolun diğer tarafına kadar uzanmaktaydı. Ancak Fransız işgali sırasında bu bölüm yıkılmıştır. Evin tüm kapıları özgündür. Üst örtü çapraz tonozla geçilmiştir. İç mekan kireç ve boya ile boyanmıştır. Mutfak ikinci kat avlusunun kuzeydoğu köşesindedir. Nezir Ensari'den alınan bilgilere göre yapının han bölümü eskiden divanhane olarak kullanılmıştır.
Tescil Kararı .