­ DOĞDU HAMAMI | Kültür Portalı

DOĞDU HAMAMI - Çankırı

Adı DOĞDU HAMAMI
Mah. Köy - Mevkii Hamam Sok. Çerkeş/ÇANKIRI
Adres Hamam Sok. Çerkeş/ÇANKIRI
Yaptıran IV. MURAD
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı İli, Çerkeş İlçesi, merkezde bulunan IV. Murat Çifte Hamamı olarak anılan hamam eski konut dokusu içerisinde olup 16 yüzyıl eseridir. Hamam IV. Murad'ın Bağdat Seferi sırasında yapılan Muradiye Camiine gelir amaçlı yapılmış olup, Abdülhamit zamanında onarım gören Muradiye Camii 1944 yılında yıkılmış camiin temelleri üzerine bugünkü camii inşa edilmiştir. Ancak çifte hamam günümüze kadar gelebilmiştir. Hamamların camiye vakfedildiği Çankırı Vakıflar Memurluğunun 02.05.1949 gün ve 810/21 sayılı yazıları ile belgelendiği de kaynaklarda geçen bir bilgi olmakla beraber Vakfiyesine ulaşılamamış ancak vakfiyesini belgeleyen 1636 tarihli bir ilamı tespit edilmiştir. Çünkü bugün çifte hamamların tapu kayıtları şahıslar üzerinedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1944 yılında yıkılmış camiin temelleri üzerine bugünkü camii inşa edilmiştir.Ancak çifte hamam günümüze kadar gelebilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Çankırı İli, Çerkeş İlçesi, merkezde bulunan IV. Murat Çifte Hamamı olarak anılan hamam eski konut dokusu içerisinde olup 16 yüzyıl eseridir. Hamam IV. Murad'ın Bağdat Seferi sırasında yapılan Muradiye Camiine gelir amaçlı yapılmış olup, Abdülhamit zamanında onarım gören Muradiye Camii 1944 yılında yıkılmış camiin temelleri üzerine bugünkü camii inşa edilmiştir. Ancak çifte hamam günümüze kadar gelebilmiştir. Hamamların camiye vakfedildiği Çankırı Vakıflar Memurluğunun 02.05.1949 gün ve 810/21 sayılı yazıları ile belgelendiği de kaynaklarda geçen bir bilgi olmakla beraber Vakfiyesine ulaşılamamış ancak vakfiyesini belgeleyen 1636 tarihli bir ilamı tespit edilmiştir. Çünkü bugün çifte hamamların tapu kayıtları şahıslar üzerinedir. Mahallinde yapılan incelemeler sonunda iki adet aynı dönemde yapılan çifte hamamın erkekler bölümü olarak bilinen ve halk arasında da IV. Murat hamamı olarak anılan hamamın tescili Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 21.01.2000 tarih ve 6552 sayılı karan ile yapılmıştır. IV. Murat hamamının kuzeyinde kalan ve bir sokakla bu hamamdan ayrı duran özellikleri itibariyle aynı döneme tarihlenebilecek bu hamamında tescilinin yapılması önem arz etmektedir. Her iki hamamında konumlarım gösteren tapu ve kadastro planlan ilişikte sunulmaktadır. Kuzeyde yer alan bu hamamın üst örtüsü kubbeli olup, sıcaklığın orta mekanını dört eyvan ile 4 adet halvet odası çevrelemektedir. Soğukluk bölümü dikdörtgen planlı olup ortada büyük yanlarda küçük olan üç adet tekne tonoz la kapalı üst örtüye sahiptir. Bu bölüme güney-doğu köşede yer alan halvet odası bir kapı ile açılmış içeriden bu odanın kapısı kapatılmıştır. Girişin solunda yine küçük ölçekli tekne tonozlu tuvalet olabileceğini düşündüğümüz bir bölüm vardır. Daha sonra hamamın önüne farklı malzeme ile derme çatma görüntüde olan ve şuanda maid-i inhidam halindeki şadırvanın etrafını çevreleyen yapı yapılmıştır. Şadırvan 8 köşeli olup her bir bölüm üzerinde bitkisel ve geometrik bezemeler mevcuttur başının kırıldığı ifade edilen şadırvanın ortasında yer alan sütunceyi yılan figürü sarmaktadır. Hamam da kullanılan malzeme dıştan moloz taş tuğla içten düzgün kesme taş ve tuğla malzemelidir. Hamam merkezi kubbesinin kubbe kasnağı tuğla malzemelidir ve basık bir külahla kapatılmıştır. Kubbe geçişleri yuvarlak ve sivri sağır kemerlidir. Merkezi kubbeye kemer geçişleri pandantiflerle sağlanmaktadır. Hem eyvanlarda hem halvet odalarında birer kurna bulunmaktadır. Yekpare bu taş kuraların etrafı zaman içinde betonla sekilere dönüştürülerek zeminden biraz yukarı çekilmiştir. Merkezi kubbenin altında bulunan göbektaşı mevcut olup taş malzemelidir.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam