­ DÖKMETEPE TÜMÜLÜSÜ | Kültür Portalı

DÖKMETEPE TÜMÜLÜSÜ - Sivas

Adı DÖKMETEPE TÜMÜLÜSÜ
Harita No DİVRİĞİ j.39. b1
Mah. Köy - Mevkii Ağıngözecik, Dökmetepe
Adres Ağıngözecik, Dökmetepe DİVRİĞİ
Vakfiye
Genel Tanım : Divriği ilçesi, Sincan Bucağı, Ağıngözecik Köyü sınırları içerisinde, köyün kuzeyinde kalan üzeri düzlük, yüksek bir platonun güney ucunda yer alır. Kangal ilçesine 61 km. mesafedeki tümülüse, Sincan yolundan ve Ölçekli Köyü yol ayrımından ulaşılmaktadır. Köy yolundan yaklaşık 1 km.’lik ham bir arazi yolundan tümülüsün yanına kadar araçla ulaşım mümkündür. Yaklaşık 30 m. taban çapında ve 7 m. yüksekliğindedir. Kazılar sonucu Tümülüs doğu-batı yönlerde konisi bozulmuştur. Ancak kazılar sırasında mevcut verilere göre mezar odasına ulaşılamadığı kanaati taşınmaktadır. Tümülüs, toprak-moloz taş-toprak katmanlarıyla oluşturulmuştur. Çevrede tarihlemeye yönelik bir taşınır kültür varlığı parçası bulunmamakla birlikte, tümülüsün Helenistik döneme ait olduğu düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : Divriği ilçesi, Sincan Bucağı, Ağıngözecik Köyü sınırları içerisinde, köyün kuzeyinde kalan üzeri düzlük, yüksek bir platonun güney ucunda yer alır. Kangal ilçesine 61 km. mesafedeki tümülüse, Sincan yolundan ve Ölçekli Köyü yol ayrımından ulaşılmaktadır. Köy yolundan yaklaşık 1 km.’lik ham bir arazi yolundan tümülüsün yanına kadar araçla ulaşım mümkündür. Yaklaşık 30 m. taban çapında ve 7 m. yüksekliğindedir. Kazılar sonucu Tümülüs doğu-batı yönlerde konisi bozulmuştur. Ancak kazılar sırasında mevcut verilere göre mezar odasına ulaşılamadığı kanaati taşınmaktadır. Tümülüs, toprak-moloz taş-toprak katmanlarıyla oluşturulmuştur. Çevrede tarihlemeye yönelik bir taşınır kültür varlığı parçası bulunmamakla birlikte, tümülüsün Helenistik döneme ait olduğu düşünülmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3014    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2014 Çarşamba