­ DÖKÜKTAŞ KÖYÜ KAYAŞ MEZRASI KİLİSESİ | Kültür Portalı

DÖKÜKTAŞ KÖYÜ KAYAŞ MEZRASI KİLİSESİ - Bitlis

Adı DÖKÜKTAŞ KÖYÜ KAYAŞ MEZRASI KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-HİZAN-DÖKÜKTAŞ KÖYÜ,KÖY İÇİ
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım Döküktaş köyü köy içi mevkiinde doğu-batı doğrultusunda yer alan kilise bölgede anıtsal nitelikli nadir kiliselerden biridir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı doğu- batı doğrultusunda yer alan kilise bölgede anıtsal nitelikli nadir kiliselerden biridir.kilisenin güneyindeki müştemilat özgün halini korumakla beraber kuzeydeki simetriği müştemilatın sadece temeli mevcuttur. Kilisenin doğu dışındaki cepheleri kesme taş olan yüz taşları ile örtülmüştür. Batıdaki ana portali ile kuzeydeki tali portal tamamen ortadan kaldırıldığı için portallerle ilgili bir bilgi edinememiştir.kilisenin doğu cephesinin alt bölümü kesme taş ve üstü tuğla ile yapılmıştır. Tonoz örgülü kilisenin sekizgen kasnağı külahlıdır. Doğu-batı doğrultusundaki kilise üç neflidir. sıvası dökülen kilisenin iç mekanında önceden yazılar olduğu söylenmekte ise de yer yer yazı izleri görülmektedir.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı GEEVAYK 23.07.1981 Tarih ve 3017 Sayılı Kararı