­ DÖRT AYAK (KÜNKBAŞI) CAMİ | Kültür Portalı

DÖRT AYAK (KÜNKBAŞI) CAMİ - Niğde

Adı DÖRT AYAK (KÜNKBAŞI) CAMİ
Adres Yenice Mahallesi Kemali Ümmi Caddesi Merkez/NİĞDE
Yaptıran EBU BEKİR AĞA
Vakfiye
Genel Tanım Kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir arazi üzerine yerleştirilen cami, düz ahşap tavanlı camiler gurubundadır.
Yapılan Onarımlar Geçmiş dönemlerde onarımlar görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir arazi üzerine yerleştirilen cami, düz ahşap tavanlı camiler gurubundadır. Cami, dıştan 12.70 x 13.45 m. boyutlarındaki harim ile kuzeye yerleştirilen üç gözlü son cemaat yerinden oluşmaktadır. Ahşap hatıllı cephe duvarında sarımtırak renkte kaba yonu taş, kapı mihrap, paye ve kemerler ile duvar köşe bağlantılarında ince yonu taş, son cemaat yerindeki sütunlarda mermer, örtü sisteminde ise ahşap ve kiremit malzeme kullanılmıştır. Harim kısmına kuzey duvarı ortasına yerleştirilen taş söveli ve ahşap lentolu kapıdan girilir. Yakın zamanlarda yapılan son cemaat yeri tarafında tek şerefeli minare bulunur. Cami sadedir. Dikkati çeken elemanlar son cemaat yerindeki mihrabiye ile harimdeki mihraptır. Mihrap istiridye yivli kavsaraya sahiptir.
Tescil Kararı 15.12.1979/A-2027 - 31.07.1993/1529
Yayın Dizini Doç.Dr. Mehmet ÖZKARCI; Niğde'de Türk Mimarisi, TTK.2001ANK.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3781    Eklenme Tarihi : 21 Ocak 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Ocak 2015 Cuma