­ DÖRTYOL ESKİ CAMİİ | Kültür Portalı

DÖRTYOL ESKİ CAMİİ - Nevşehir

Adı DÖRTYOL ESKİ CAMİİ
Adres DÖRTYOL KÖYÜ KOZAKLI/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Moloz taşla inşaa edilmiş cami bugün terkedilmiş durumdadır, kullanılmıyor.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dörtyol Köyü merkezinde yer alan moloz taşla inşa edilmiş cami, bugün terkedilmiş durumdadır. Dikdörtgen biçimli kapısı üzerinde tahrip olmuş iki satırlık Osmanlıca kitabesi yer alır. Nevşehir yöresinde ahşap kullanımı açısından diğer camilerden farklılaşan yapı kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Ahşap destekli ve ahşap tavanlı yapının iç mekanı iki sıra ikişer ahşap sütun üzerine kuzey güney doğrultusunda atılan kirişlerle örtüde mihrap duvarına dikey üç sahına ayrılmıştır. Örtüsü, kirişlemesi üstten kaplamalı tavandır. Büyük ölçüde yıkılmış kirişler arasında toprak ve hasırın kullanıldığı dikkatimizi çeker. Bugün kaderine terkedilmiş durumda olan yapının iç duvarları tamamen günümüze ulaşılmış olmasına karşın sıvalıdır. Sıva üzerinde çizilen madalyonlar içerisinde Arapça “Allah” ve “Muhammed” yazıları vardır.