­ DR. RIZA NUR İL HALK KÜTÜPHANESİ | Kültür Portalı

Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi - Sinop

Envanter No A-53
Mah. Köy - Mevkii Yenimahalle
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Eski Maarif Vekili Rıza Nur Bey
Vakfiye Var
Genel Tanım Doğu-batı konumlu, dikdörtgen planlı, zeminle birlikte 3 katlı, çatı kiremitle örtülüdür. Saçaklık yoktur. Temel ve ana duvarlar taş, bölme duvarlarıyla pencereler tuğla ile örülmüştür. Ana cephe kuzey caddeye, arka kısım denize bakmaktadır. Cephe görünüşünde ortada bir ana eksen ve 2 yanda simetrik bir durum göze çarpmaktadır. İç bölümler tamamen ahşaptır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Şehrin güney sahilinde, 1500 m²’lik alan içinde 350 m² alanı kapsayan, 1902 yapım tarihli, kıyıya hâkim ve uzaktan dikkati çeken, zeminle birlikte 3 katlı bina, Türkiye Yunanistan arasında yapılan göçmen mübadelesi sırasında Hazineye kalan, 2 Rum kardeşin evidir. Dr. Rıza Nur Bey tarafından satın alınarak 9 Ekim 1924 Cuma günü Kütüphane olarak açılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1988–1989 yıllarında onarım, bakım ve restorasyonu yapılmıştır. Bina, Vakıf binalarından olduğundan, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olup, kullanım hakkı Dr. Rıza Nur tarafından Kütüphaneler Genel Müdürlüğüne, kütüphane olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir.
Bugünkü Kullanımı Kütüphane
Önerilen Kullanım Kütüphane
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9805    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma