­ DÜNDAR BEY MEDRESESİ (TAŞ MEDRESE) | Kültür Portalı

Dündar Bey Medresesi (Taş Medrese) - Isparta

Harita No Eğirdir-Kadastro Paftası 1
Mah. Köy - Mevkii Cami Mahallesi
Adres Çınaraltı Caddesi Eğirdir/ISPARTA
Yaptıran Dündar Bey
Genel Tanım Medrese ana eyvan kemer üzerinde yer alan inşa kitabesine göre 701 H/ 1301-1302 M. yılında Hamidoğullarından Dündar Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapının giriş portali, yine Eğirdir'de bulunan 2. Gıyaseddin Han Kervansarayı'ndan taşınarak yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar Medresenin çeşitli dönemlerde onarımlar gördüğü düşünülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Medrese, ana eyvan kemeri üzerinde yer alan inşa kitabesine göre 701 H / 1301-1302 M yılında Hamidoğullarından Dündar Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapının giriş portali, yine Eğridir’de bulunan 2. Gıyaseddin Han Kervansarayından taşınarak yapılmıştır. Yapı dıştan 24,70*29,50 m. ölçülerinde kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı, açık avlulu, tek eyvanlı ve çift katlı (olasılıkla) bir medresedir. Kuzey cephesinin doğu köşesinde dışa taşkın portal ve eksene simetrik ikişer mazgal penceresi yer alır. Batı cephede eksende ve eksene simetrik birer doldurulmuş mazgal pencere ile kuzey cephe ekseninde bir kapı ve simetriğinde ikişer pencere bulunur. Güney cephe eksenindeki portal nişinin karşılıklı yüzlerinde 5 cepheli yan nişler vardır. Kuzeydeki kapıdan 12*13,8 m. boyutlarındaki kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı avluya girilir. Avlu, doğuda ve batıda üçer, güneyde eksene simetrik ikişer 4 sütunun taşıdığı sivri kemerlerle oluşturulan revaklarla kuşatılmıştır. Avlunun yaklaşık ortasında kare planlı bir havuz ile doğu ve batı duvarlarında üçer çörten bulunmaktadır. Avlunun güney kanadı ekseninde kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı giriş mekanı, bu mekanın sağında ve solunda yaklaşık kare, güney-doğu ve güney-batı köşelerinde doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı mekanlar yer alır. Giriş mekanı ile bitişiğindeki mekanlar avluya, köşe mekanlar ise kuzeylerinde bulunan doğu-batı doğrultusunda uzunlamasına dikdörtgen planlı birer mekana açılır. Her ikisi de avluya açılan bu mekanlardan batıdaki merdiven sahanlığı olarak kullanılmaktadır. Avlunun doğu ve batı kanadında simetrik olarak düzenlenmiş doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı üçer öğrenci hücresi yer alır. Hücreler birer kapıyla avluya açılır. Batıda bulunan hücrelerin batı duvarı ekseninde doldurulmuş birer mazgal penceresi yer alır. Avlunun kuzey kanadında, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ana eyvan, sağında solunda, yine kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı ikişer mekan yer alır. Ana eyvanın kuzeyindeki kapı dışa açılırken, güney tarafı sivri kemerle avluya açılmaktadır. Yapının kuzeybatı ve kuzeydoğu köşeleri kapıyla bitişiğindeki mekanlara, bu mekanlar da birer kapıyla avluya açılmaktadır. Yapının örtü sisteminde beşik tonoz kullanılmıştır. Ana eyvanın bitişiğindeki mekanlar ile revaklar güney cephedeki girişin bitişiğindeki mekanların tamamı beşik tonoz ile örtülmüştür. Ancak giriş cephesinde güneybatı ve güneydoğu köşelerindeki mekanlarda tonozların yönleri diğerlerinden farklıdır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II no'lu K.T.V.K.B.K. 08.06.1984 180 Sayılı Kar., Antalya K.T.V.K.B.K. 20.02.2009 2971 kar.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita