­ EBE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

EBE ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Ebe Çıkmaz Sokağı
Pafta 50L-3a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Genel Tanım Kesme taşla yapılmış olan çeşme, piramidal örtülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Oldukça sade bir görünüşe sahip olan yapı, kare kütle üzerine oturmaktadır. Yüksekliği 3.35 m. genişliği 2.39 m. dir. Cephede asıl su yalağının yerine ilave edilen yalak, bir kaide üzerine oturmaktadır. Ön cephede, üst kısmı saçağa bitişik konumda bulunan tamir kitabesi yer almaktadır. Kitabe dört satır halinde sülüs yazıyla yazılmıştır. Çeşmenin saçağı, bir sıra düz ve bir sıra içbükey yarım daire profilli iki silmeyle cepheden dışa doğru taşırılarak hareketlendirilmeye çalışılmıştır. Piramidal taş çatılı hazne örtüsünün güney cephesinde hazne penceresi bulunur. Cephede ve hazne örtüsünde taş aralarında derz ıslahı yapıldığı görülür. Çeşmede hiçbir süsleme unsuru bulunmamaktadır. Mevcut tamir kitabesinde H. 1327/ M. 1906 senesinde, Edirne eşrafından Hacı Mustafa Efendi tarafından onarıldığı anlaşılan yapının inşa tarihi bilinmemektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 908    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2018 Salı