­ ELBAŞOĞLU CAMİİ | Kültür Portalı

Elbaşoğlu Camii - Tokat

Pafta 30-30-T-d
Yaptıran Elbaşzade Ahmet
Genel Tanım Cami
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Zile ilçe merkezinde yer alan cami, harim giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre, H.1215(M.1800-1801) yılında Elbaşoğlu Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Ahşap camilerden olan yapı, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Kuzeyinde küçük bir avlusu bulunan caminin son cemaat yeri sonradan eklenmiştir. Kuzey cepheden yuvarlak kemerli bir kapıyla girilen harimi üç yönden ahşap desteklerle taşınan mahfil çevrelemektedir. Doğu ve batıda dar, kuzeyde daha geniş tutulmuş mahfil, mekanı kare plana dönüştürür. Yarım daire nişli mermer bir mihrap, ahşap bir minbere sahiptir. Yapı dört cephesinde iki sıra halinde simetrik düzenlenmiş toplam yirmi iki pencereyle aydınlatılmaktadır. Caminin üzeri kiremit kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Kuzeybatı köşede, kare kaidesi son cemaat yeri içinde kalmış silindirik gövdeli, tek şerefeli minare yer alır. Beden duvarları kesme taş ve moloz taşla inşa edilmiş caminin mihrabında ve kapı kemerinde renkli mermer kullanılmıştır. Ahşap minberin korkulukları ajur tekniğinde, aynalıkları ise basit geometrik bezemlerle süslenmiştir. Harimde mahfil ve tavanda zengin ahşap işçiliği dikkati çekmektedir. Harim duvarlarının üst örtüyle birleştiği bölüm, iç bükey bir ayet bordürüyle çerçevelenmiştir. İç mekanda orta bölümün tavanı ahşaplar çakılarak sekizgene dönüştürülmüş, ortaya da oyma tekniğinde işlenmiş sekizgen bir göbek yerleştirilmiştir. minarenin gövdesinde de yer yer kabartma halinde bitkisel motifler bulunmaktadır (Erdemir,1987; Gündoğdu V.D.2006).