­ ELMACIK KÖYÜ KİLİSESİ | Kültür Portalı

ELMACIK KÖYÜ KİLİSESİ - Bitlis

Adı ELMACIK KÖYÜ KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-HİZAN-ELMACIK KÖYÜ
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis ili hizan ilçesi elmacık köyü aşağı köy içi mevkii 137 ada,1 parseldedir. Kare planlı, yerel taş malzeme ile yapılmış olan kilise metruk vaziyettedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kilise mahalle merkezinde yer almaktadır. Parsele bitişik kilisenin kuzey duvarı dikey olarak ayrıldığından tehlike arz etmektedir. Güney duvarı kısmen sağlamdır. Kilisenin ana cephesindeki tahrip edilmiş portalin üstü ile tonozun cephe bölümü tamamen yıkılmıştır. Yerel taş malzeme ile yapılan kilisenin apsis bölümü ise kısmen korunmuştur. Girişten itibaren iç duvarların iki tarafında da ikişer adet niş bulunmaktadır.5x5m.ebatlarında kare planlı, tonoz örtülü, doğu-batı doğrultusundaki kilise bu haliyle metruk vaziyettedir. Sade olarak yapılan kilise duvarlarının dış yüzeylerinde ise haç motifleri ile yazılar yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise