­ ERENLER MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Erenler Mezarlığı - Tokat

Adı Erenler Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Sarıgüllük
Genel Tanım Mezarlık
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mezarlık alanı; Tokat şehir merkezinde kalenin güney eteklerinin üst kesiminde yer almaktadır. Mezarlığın bulunduğu çevrenin Danişmentli ve Anadolu Selçukluları döneminde iskan gördüğü düşünülmektedir. Danişmendliler zamanında kurulduğu düşünülen mezarlık günümüzde de kullanılmaya devam edilmektedir. Bugün parçalanmış olan mezarlığın toplam alanın yaklaşık 150.000-200.000 m² lik alanı kapladığı tahmin edilmektedir. Mezarlığın en geniş alanını oluşturan kuzeydeki bölümde çoğu toprağa gömülü, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait baş ve ayak taşlarıyla sandukalar görülebilmektedir. 13. yüzyıla ait bir de türbenin bulunduğu mezarlıkta eski mezar taşları ve sandukalar türbeye yakın civardadır. Mezarlığın kuzey tarafı günümüz mezarlığıdır.