­ ERSONK NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

ERSONK NEKROPOLÜ - Bitlis

Adı ERSONK NEKROPOLÜ
Mah. Köy - Mevkii AHLAT- AKTAŞ MEVKİİ
Adres YUVADAMI KÖYÜ
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis ili, Ahlat İlçesi, Sütey Yaylası, Yuvadam Köyünün ortalama 3 - 4 km kadar kuzey doğusunda aktaş mevkii olarak bilinen alanda M.Ö 2000-1000 (Orta tunç çağı, Geç tunç çağı, Erken demir çağı) yılları arasında tarihlenen mezarlıklar bulunmaktadır. Bu alanlardaki mezarlar genelde basit oval toprak mezarlardır. Bu mezarların hediyeleri genel olarak çok renkli seramikler, kamalar, kolyeler gibi eserlere rastlanmaktadır. Yuvadamı mezarlığı Ülkemizin tarih öncesine ait en büyük mezarlık alanlarındandır. Burada yapılan araştırmalarda açık alan yerleşimine ait izlere de rastlanmıştır. Bu dönem insanlarının böylesine yüksek rakımda yaşam sürmelerinin iki nedeni olabilir, birincisi saldırılardan korunmak için yüksek rakımlı ulaşılması zor bir alanın seçilmesi diğer bir neden ise yaylalardan yararlanmak için yapılan hayvancılıktır.
Ayrıntılı Tanımı -
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Ören Yeri
Tescil Kararı Diyarbakır KK 07.03.1996/1766

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 944    Eklenme Tarihi : 31 Mart 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2013 Pazar