­ ERTOKUŞ KÜMBETİ | Kültür Portalı

Ertokuş Kümbeti - Isparta

Adı Ertokuş Kümbeti
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Atabey/ISPARTA
Yaptıran Mübarezeddin ERTOKUŞ
Vakfiye
Genel Tanım Atabey'de Mübarezeddin Ertokuş Medresesi'nin batı yüzüne bitişik sekizgen gövdeli ve külahlı bir yapıdır. 6.40 X 6.40 m.lik kare oturtmalığın üstüne kurulu gövdenin kenarları 2.69 -2.80 m. arasında değişir. Her yüzde köşelerden 0.32 m. genişlikteki tuğla ayakları, oturtmalıktan 4.95 m. yukarıda kesilerek, beyaz bir taş sırasıyla gövdenin üst bölümünü oluşturur. Bunu yarım yıldızlardan ve halat örgüden taş silme izler. Bundan sonraki iki sıra tuğla külahın görünen kesimleridir. Kümbete medresenin baş eyvanlarından girilir.Tuğla döşemeden 2.43 m. yukarıda başlayan ve 3.21 m. de biten güney batı ve kuzey yöndeki üç pencere kemerlidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 3.51 m. Yüksekte kesilen kümbetin gövdesini içeri taşkın olan yarım daire kesitli kubbe örter. Sekizgen gövdeden kubbeye geçişte, köşelere sadece birer kılıcına tuğla konmuştur. Duvarlarda kullanılan gereç sıvadan dolayı bilinememekte birlikte altta taş, kubbede tuğla kullanılmıştır. İçerideki çini sanduka göstermeliktir. Ölünün cenazelik katında olduğu sanılmaktadır. Kümbetin medresede ayrı bir tarihte yapıldığı ve 13.yy 2. yarısına tarihlendirilmektedir. Sekizgen gövdeli, almaşık ve sekizgen külahlı yapıda, dış köşelerin tuğla ayakları ilk örnekleridir. Kümbette üstü örtülü 0,91 X 2.14 m. ölçülü bir çini sanduka vardır. Bir süpürgelikte yerden yükseltilen alt kesim kesme tuğlalarla delikli ve geometrik bezelidir.Kıble yüzünde ortadaki boşluğun üstü kemer biçiminde olup hazire penceresi niteliğindedir. sandukanın sekizgenlerden oluşan ve ikişer kenarının kare içine alınmış delikli alt kesimi firuze çinilerle kaplıdır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita