­ ERZİNCAN KALE KAPISI | Kültür Portalı

Erzincan Kale Kapısı - Erzincan

Harita No Yok
Mah. Köy - Mevkii Beybağı Mahallesi
Adres Beybağı Mahallesi-Erzincan
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Mengücekliler ve İlhanlılar döneminde kullanılan Erzincan Kalesi' nin ilk olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Moğol tehlikesine karşı yetersiz görülüp Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından onarılan kale Osmanlı döneminde de çeşitli onarımlar geçirmiştir. 1939 depreminde büyük bir hasar gören kaleden günümüze; yontma taştan yapılmış olan giriş kapısı, erzak deposu ve güneyde bulunan bir kaç duvar kalıntısı ulaşabilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar Deprem Öncesi, Osmanlı devrinde bir kaç kere onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Eski Erzincan Kalesi, bugün tek bir yapı ve yakınındaki kapalı kısımdan oluşmaktadır. Tarihi kaynaklar yapının inşasını X. yy' a kadar götürmektedir. Mengücekler ve İlhanlılar zamanında onarılmış ve askeri amaçlar için kullanılmıştır. Bu gün Özel İdare tarafından kiraya verilmiş, kale kapısı boşluğu ve yakınındaki kapalı kısım depo yapılmıştır. Kale kalıntısı surların taşları günden güne sökülmektedir. Kapalı kısmın duvarlarında görülen geometrik Selçuklu tezyinatı yapının bir çok onarım evresi geçirdiğini ortaya koymaktadır.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Depo
Tescil Kararı 28.04.1988 35

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1738    Eklenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi