­ ESENYURT MAHALLESİ CAMİ | Kültür Portalı

ESENYURT MAHALLESİ CAMİ - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Esenyurt Mahallesi
Adres Esenyurt Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sivas Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Mihraba paralel dikdörtgen planlı cami moloz taş malzeme ile inşa edilmiştir. Kuzey yönde yer alan giriş kapısının önüne kapalı bir mekan sonradan eklenmiştir. Bu kısım bölümlere ayrılarak imam odası vs. olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Mihraba paralel dikdörtgen planlı cami moloz taş malzeme ile inşa edilmiştir. Kuzey yönde yer alan giriş kapısının önüne kapalı bir mekan sonradan eklenmiştir. Bu kısım bölümlere ayrılarak imam odası vs. olarak kullanılmaktadır. Bu kapalı mekanın en dışında ise üzeri sundurma ile örtülmüş olan son cemaat yeri bulunmaktadır. Cami kırma çatılı ve geniş saçakları yer almaktadır. Harime giriş kapısının üzerinde mermer kitabe yer almaktadır. Çift kanatlı daha sonradan yenilenmiş olan giriş kapısından içeri girildiğinde kuzey yönde giriş kapısının üzerinde U şeklinde yerleştirilmiş ahşap direkler üzerine oturtulmuş kadın mahfili yer almaktadır. Harim kısmı içerde yuvarlak ahşap sütunlarla taşınmaktadır. Yine bu sütunlarla cami tavanı üç kısma ayrılmış tekne tavan şeklinde düzenlenmiştir. Tavanlar baklava dilimi ve düz çıta baskılı şekilde sade olarak düzenlenmiştir. Günümüzde yağlı boya ile boyanmıştır. Tavanın yan yüzeylerinde Arapça yazılar boydan boya çevrilmiştir. Mihrap yuvarlak nişlidir. Alçı malzeme ile yapılmış mihrap barok tarzda süslemelerle hareketlendirilmiştir. Yağlı boya ile sonradan boyanmıştır. Mihrabın sapında mahfil sol kısmında ise vaaz kürsüsü yer alır. Doğu ve batı duvarında üçer adet mazgal pencere ve yine mihrabın iki yanında birer adet mazgal pencereye daha yer verilmiştir. Kuzey batı cephede yer alan kesme taş malzeme ile inşa edilmiş minarenin cami ile aynı dönemde yapılmış olduğu düşünülmektedir. Dışta giriş kapısı üzerinde yapım tarihi olarak 1171 Rumi tarihi verilmiştir.