­ ESKİ ATATÜRK İLKOKULU | Kültür Portalı

ESKİ ATATÜRK İLKOKULU - Afyonkarahisar

Yapım Tarihi Yok
Yapan Yok
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Bugün Yüksek Okul olarak kullanılan bu yapı, Ordu bulvarı üzerinde Afyon Lisesi yanındadır. Batısında yol vardır. Bu nedenle L kesitli, üç katlı (ilk kat bodrum) kagir bir yapıdır. L kesitin ortasında dışa bakan yüzde sekizgen kesitli bir girişi vardır. Ayrıca biri batıdan, ikisi doğudan olmak üzere, bodruma dışardan üç giriş daha vardır. Alt ve üst kat pencereleri genellikle eş değerde olup pencere kemerleri birbirine kuşakla bağlantılıdır. I. kat batı ve kuzey yüzündeki pencere aralarında ve köşelerde dikine süs kuşaklar vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Afyon'un düşmanlarca işgalinde yakılıp yıkılmış ve Cumhuriyetin ilk yıllarında onarılmıştır. Daha sonra 1952-1956 yılları arasında da Liseye katıldığında büyük onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Ana giriş sekizgen kesitli olup ana yapıdan dışa ve yukarı taşkın ayrı bir yapı görünümündedir. Aslında beş yüzü dışarıda, üç yüzü yapıya bitişiktir. Dışa bakan beş yüzün ilk katı iki kanatlı cam bölmeli kapılıdır. Kapı üzerleri kemerlidir ve kemer içleri yine camla kaplanmıştır. Kemerlerin ayaklarla birleştiği yerler daralan dişlidir. Ayrıca kemerler üzerinde kabartı kemer kuşak, uçların birleştiği yerde de kabartma çiçek ve yaprak dilimleri yapılmıştır. Ayaklar ve altlıkları iki yüzlü yapılmış olup altlıkların üst kesim iç- dış bükeylidir. I. kat yüksekliğinde, II. katta bir balkon vardır. Balkon iki üçgen taşıyıcı ile taşınmaktadır. Taşıyıcıların eğimli yüzleri yuvarlak diş dizilidir. Korkuluğu ise üzeri iki boğumla daralan dörtgen açıklık dizilidir. I. kattan ana yapıya yine iki kanatlı kapı ile girilir. II. katta yine her yüzde birer pencere vardır ve bu pencereler ana yapı II. kat pencereleriyle bağdaşıktır. III. Kat alt katlara oranla daha basık olup ana yapı çatısının üzerinde bir kuruluş gibidir. Yine yüzünde ikiz pencereler vardır ve çatısı sekizgen örtüdür. Ana yapı, biri güneye biri doğuya uzanan iki kol biçimli bir yapıdır. Görünüşte iki katlıdır. Ayrıca bodrum katı varıdır. Güney kolda biri batıda, biri doğuda; doğu kolda ise yine doğuda biri olmak üzere bodrum kata dışarıdan üç giriş vardır. Her üç girişte basık kemerli ve kesme taş kaplama çerçevelidir. Merdivenle inilerek girilir. Yalnız batı girişte korkuluk demiri vardır. Ayrıca bodruma da iç merdivenle de inilmektedir. I. kata iki giriş vardır. Biri ana giriş, ötekisi ise doğu kolun güney kolla birleştiği iç köşededir. Her iki kat pencereleri eş değerde ve bağdaşıktır. Sivri kemerlidir. Kemerler birbirine bağlantılıdır ve yapıda bir süs kuşağı görünümündedir. Alt kat pencereleri demir parmaklıklıdır. Pencere aralarında ve köşelerde dikey süs kabartmalar göze çarpar. Köşelerdeki iki yüzlü olup yüzlerde; üstte düz bir bölüm, altında çıkıntılı bir bölüm, onun altında yivli dörtgen içinde üstü iki boğumla daralan içerlek dörtgen alan, bunun altında yivli dördül içinde kabartma bir çelem, en altta ise girik yaprak dilimlerinden oluşan bir bölüm vardır. İç özellikler; katlar arası iniş-çıkış demir korkuluklu merdiven sağlar. Doğu kolda kuzeye bakan yüzde yan yana iki küçük bir büyük oda ile doğuya bakan bir büyük oda ve ara boşluk vardır. Güneye uzanan kolda ise batı yüzde ana girişe bitişik durumda helalar ile büyük salon yapılmıştır. Bu durum her katta aynıdır. Yalnız güney kolda I. katta daha önce iki oda (Dershane) ve bir gezintilik varken, Yüksek okul olduktan sonra büyük dershane gerektiği için bu duvarlar kaldırılmıştır. 1952- 1956 yılları arasında, Halil Tekinalp Lise Müdürlüğü yaparken bu yapıyı da satın alarak Lise yapıları arasına katmıştır. Daha sonra Yüksek okula dönüştürülmüştür (1974).
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı EKTVKBK,3960 20.01.2010-GEEAYK, A-2314 11.07.1980
Yayın Dizini 40. Dönem Afyon Lisesi Mezunları, İstanbul-1972-Afyon,1938 s.(Cumhuriyetin 15. yılı içinde) İstanbul
Ekler Yok
Revizyon Yok