­ ESKİ SANAT OKULU,(ARKEOLOJİ MÜZESİ) | Kültür Portalı

ESKİ SANAT OKULU,(ARKEOLOJİ MÜZESİ) - Sivas

Yaptıran Vali Reşit Akif Paşa
Yapan ---
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım Sivas’ta 1302 yılında açılan Sanayi Mektebi’nin demircilik ve marangozculuk atölyelerinden oluşan ve 1916 yılında inşa edilen binanın doğu yönündeki asıl cephesi dıştan dışa 35.40 metre ölçüsünde olup 5,20 x 5,50 metre iç ölçülerindeki iki mekân doğuya doğru taşırılarak iki oda meydana gelmiştir. Yapının beden duvarları kesme taş örgülüdür. Kapısı basık kemerli, pencereler dar ve uzun biçimde sivri kemerlidir. Tek katlı olan yapı çatılı ve üzeri kiremitle kaplıdır. 2006–2009 yıllarında restore edilen bina 29 Nisan 2009 tarihinde Arkeoloji Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Yapılan Onarımlar Bina 2006–2009 yıllarında restore edilerek Arkeoloji Müzesine dönüştürülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Sivas’ın Kabak yazısı mevkiinde, Rahmi Günay Caddesi üzerindedir. İlin el sanatlarını ve sanatını geliştirmek ve sanatkâr yetiştirmek için ilk defa Vali Hacı Hasan tarafından düşünülüp 1896 yılında yapımına başlanılan ve Sanatlar Okulu olarak kurulmak istenen yapı uzun süre imkânsızlıklar nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Vali Reşit Akif Paşa tarafından tamamlanan Sanayi Mektebi 1902 yılında hizmete açılmıştır. Bu mektebin ek binası ve Demircilik-Marangozculuk atölyeleri olarak kullanılmak üzere 1916 yılında inşa edilen bina 2007 yılına kadar çeşitli dönemlerde aynı amaçlı atölye binası olarak kullanılmıştır. 2006 yılında Sivas Valisi Hasan CANPOLAT’ın girişimiyle Arkeoloji Müzesi yapılmak üzere Sivas İl Özel İdaresi tarafından restorasyon çalışmaları başlatılmış ve restorasyonu 2009 yılı başlarında tamamlanan bina 29 Nisan 2009 tarihinde Arkeoloji olarak hizmete açılmıştır. Doğu yönündeki asıl cephe dıştan dışa 35.40 metre ölçüsünde olup 5,20 x 5,50 metre iç ölçülerindeki iki mekân doğuya doğru taşırılarak iki oda meydana getirilmiştir. Yapının beden duvarları kesme taş örgülüdür. Kapısı basık kemerlidir. Binayı aydınlatan pencereler dar ve uzun gemi teknesi biçiminde sivri kemerlidir. Cepheye açılan bu pencerelerin ve kapının kemer alınlıkları silmelerle birbirine bağlantılı olarak düzenlenmiş ve hareket sağlanmıştır. Tek katlı olan yapı çatılı ve üzeri kiremitle kaplıdır.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Müze