­ ESKİ İSTASYON BİNALARI | Kültür Portalı

ESKİ İSTASYON BİNALARI - Kars

Adı ESKİ İSTASYON BİNALARI
Adres KARS/SARIKAMIŞ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş SARIKAMIŞ BELEDİYESİ
Vakfiye
Genel Tanım Günümüzde kullanılmayan İstasyon binası iki bölümden oluşmaktadır. Demir yolunun iki kenarında dikdörtgen planlı olarak düzgün kesme bazalt taşından yapılan binanın büyük bölümü “L” planlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sarıkamış ilçesinde gar binası olarak 19. yüzyıl sonunda inşa edilen ve günümüzde kullanılmayan İstasyon binası iki bölümden oluşmaktadır. Demir yolunun iki kenarında dikdörtgen planlı olarak düzgün kesme bazalt taşından yapılan binanın büyük bölümü “L” planlıdır. Demir yolunun kuzeyindeki kısımdan oluşan küçük bölüm gar binası olarak kullanılmıştır. “L” planlı büyük bölümü işletme ve tamir atölyesi olarak kullanılmıştır. Demiryolunun kuzeyinde kalan ve iki kısımdan oluşan bina doğu-batı istikametinde kurulmuş olup, diğer büyük kısım demiryolu ile gar binası kısmından ayrılmıştır. Kuzey-güney istikametindeki “L” planlı büyük bina 6 ana kısımdan oluşmaktadır. Gar binasının doğu-batı istikametinde iki kısımdan oluşan cephe duvarlarında birer giriş kapısı ve iki pencere mevcut dolup, giriş kapısının üzerinde dikdörtgen yapılı bir pencere daha mevcuttur. Büyük binada ise her kısımda oluşan bölümün doğu cephesinde ikişer pencere, batı cephesinde bir giriş kapısı ve ikişer pencere ile toplam 6 adet kapı ve 24 adet pencereye sahiptir.