­ ESKİ BAYEZİD MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Eski Bayezid Mezarlığı - Ağrı

Adı Eski Bayezid Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Eski Bayazıt Saray Mevkii
Adres Eski Bayazıt Saray Mevkisi /Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Eski Bayezid kasabasında, İshak Paşa Sarayı’nın güneyinde yer alan mezarlık oldukça geniş bir sahayı kaplamaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Saraya giden yolun ikiye böldüğü mezarlık oldukça harap bir durumdadır. Mezar taşlarının çoğu kırılmış, sağa-sola dağılmıştır. Bu mezar taşlarından bir kısmı 2007 yılında İshak Paşa Sarayı’nda yapılan temizleme çalışmaları sırasında sarayın avlusuna alınmıştır. Mezarlar tipolojik olarak açık sandukalı, şahideli mezarlar grubuna girmektedir. Saray ile ilgili anlatılan menkıbelerde adı sık sık geçen ve bir kahraman olarak bilinen Pürbelâ Mehmet Paşa’ya mal edilen mezar da burada bulunur. Mezarlığın doğusunda yola yakın bir yede bulunan mezar 2007 yılında İshak Paşa Sarayı Mezarlığı kurtarma kazısı sırasında mezarın etrafı temizlenmiş ve demir kafes içerisine alınmıştır.
Tescil Kararı 26-27.05.1988/54
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1566    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma