­ ESKİ BELEDİYE BİNASI | Kültür Portalı

Eski Belediye Binası - Balıkesir

Adı Eski Belediye Binası
Adres Anafartalar Cad. Balıkesir
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran Karesi Sancağı Defterdarı Giridi-Zade Mehmet Paşa
Vakfiye
Genel Tanım Müze teşhir Binası olarak kullanılan tarihi bina 1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Giridi-Zade Mehmet Paşa Konağı olarak yaptırılmıştır. Bu konak 19.yy’ın sonunda yanmış ve Mehmet Paşa’nın torunu Halit Paşa tarafından bugünkü şekliyle yeniden yaptırılmıştır. Bina Kurtuluş savaşı yıllarında önemli toplantıların yapıldığı ve önemli hizmetlerin verildiği bir mekan olması dolayısıyla Müzeye dönüştürülmüştür. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgalinin akabinde Balıkesirlilerin toplanarak silahlı mücadele kararının alındığı Kuva-yi Milliye ateşinin parladığı bu bina uzun yıllar 2. Kolordu Komutanlığına ve Ali Hikmet Paşa’ya karargah vazifesi görmüştür. 6 Eylül 1996 yılında da Kuva-yi Milliye Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Kaynak: 2010 yılında Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü' nce hazırlanıp İl Özel İdaresince bastırılan Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Bu konak 19.yy’ın sonunda yanmış ve Mehmet Paşa’nın torunu Halit Paşa tarafından bugünkü şekliyle yeniden yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bina Kurtuluş savaşı yıllarında önemli toplantıların yapıldığı ve önemli hizmetlerin verildiği bir mekan olması dolayısıyla Müzeye dönüştürülmüştür. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgalinin akabinde Balıkesirlilerin toplanarak silahlı mücadele kararının alındığı Kuva-yi Milliye ateşinin parladığı bu bina uzun yıllar 2. Kolordu Komutanlığına ve Ali Hikmet Paşa’ya karargah vazifesi görmüştür. 6 Eylül 1996 yılında da Kuva-yi Milliye Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Bugünkü Kullanımı Müze
Tescil Kararı GEEAYK/ 14.03.1986/2134

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3036    Eklenme Tarihi : 16 Temmuz 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi