­ ESKİ CEZAEVİ-YENİ BİLECİK MÜZESİ | Kültür Portalı

Eski Cezaevi-Yeni Bilecik Müzesi - Bilecik

Adres Alirıza Öskay Caddesi , İstiklal Mahallesi No: 25
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Genel Tanım Dikdörtgen planlı,taş malzemeden kargir olarak üç katlı olarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Restorasyon
Ayrıntılı Tanımı Eski Cezaevi; dikdörtgen planlı,taş malzemeden kargir olarak inşa edilmiştir. Üç katlıdır. Yapı, Osmanlı mimarisi özeliklerini taşımaktadır. Giriş yuvarlak kemerlidir. Girişin iki yanında yuvarlak kemerli bir pencere vardır. Girişin üstünde çıkma bir balkon vardır. Yapı daha önceleri ik yapı halinde ise de şu anda birleştirilmiştir. Bugün mahkumların dolaştığı bahçe girişi de yuvarlak kemerli olup, kemerin kilit taşı hayvan başı şeklindedir. Yapının arka kısmı tek eyvanlı olup, eyvan yuvarlak kemerli ve eyvan içinde iç kısma ve katlara çıkış kapıları vardır. Çatı modern kiremit örtülüdür. Katlar arası ahşaptır. Yapıya BKTVKK'nın 11.06.1999 gün ve 4055 sayılı kararıyla "Kültür Merkezi ve Müze" fonksiyonu verilmiştir. 20.04.2007 tarihinde Bilecik Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.K 15.10.1996 / 2714