­ ESKİ DERİ FABRİKASI (ŞİRKET) | Kültür Portalı

Eski Deri Fabrikası (Şirket) - Isparta

Adres Kızılca Mahallesi / Yalvaç
Pafta 30.L.II.C
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Yalvaç Belediye Başkanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü
Yapım Tarihi 20.yy. Başı
Vakfiye
Genel Tanım Isparta İli, Yalvaç İlçesi, Kızılca Mahallesi sınırları içinde Yalvaç Hisarardı Köy Yolu’nun güneydoğusunda, yol kenarından inen çay’ın doğusundadır. Yörede Şirket olarak bilinir. Eski Deri Fabrikası olarak 1924 yılında Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan 125 fabrikadan biridir. İki katlı olarak taş ve tuğladan yapılmış, orijinal yapının üzeri kırma çatı ile örtülü imiş.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Otel temel hafriyatı sırasında ana cephe kuzey kısmı ile kuzey duvarının büyük bir kısmı yıkılmış ve sonrasında tamir edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yalvaç İlçesi sınırları içinde, Hisarardı Köyü’ne yolun, çayın ve Antiokheia Örenyerinin doğusundadır. Yapı, Alman Mimari özelliklerine göre 1924 yılında taş temel üzerine devşirme taşlardan aralarda harç kullanılarak, pencere ve kapı kenarlarında ve köşelerde tuğla kullanılarak zemin üzeri iki katlı yapılmıştır. Yapının şu anki mevcut duvarları 31.50m.x51.50m. ölçülerinde, kalınlığı da 75cm. olup taşınmaz üzerine oturmaktadır. Fabrikanın ana beden duvarlarından kuzeydoğu, güneybatı, kuzeybatı duvarları neredeyse tamdır. Çatısı ve güneydoğu duvarı ise tamamen yok olmuştur. 33 ortaklı olarak kurulan fabrikanın, daha sonra ortak sayısı 77’e yükselmiştir. Fabrika daha sonra çalışamaz duruma gelmiş ve makinaları durmuştur. Yalvaç Belediye Başkanlığı tarafından yakın zaman kadar hizmette kullanılan yapı. Yalvaç Belediye Başkanlığı tarafından 4 yıldızlı otel yapılmak üzere çatısı alınıp, içi boşaltıldıktan sonra iç kısmında temel hafriyatı yapabilmek için güneydoğu duvarı tamamen alınmıştır. ve buradan içi boşaltılınca kuzeydoğu duvarının bir kısmı ve kuzeybatı duvarının da büyük bir kısmı yıkılmış, içine yapılan betonarme otel inşaatıyla tekrar yıkılan duvarlar tamir edilmiştir. İç kısmı tamamen içerisindeki makineler alınıp boşaltıldıktan sonra deri fabrikasına ait iç bölümler kaldırılarak temel hafriyatı yapılmış ve 4 yıldızlı otelin dikine kirişler içeriden dayalı olarak, içine otel inşaatı-bodrum+zemin üzerine üç kat betonarme iskelet yapılmıştır.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Kroki