­ ESKİ HAMAM | Kültür Portalı

Eski Hamam - Isparta

Harita No ISPARTA M24-b2
Mah. Köy - Mevkii Camii Mahallesi
Adres Gönen
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Gönen Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Hamamın önünde bulunan ve hamama sonradan eklendiği düşünülen geniş kare mekan kiremit çatılıdır. Hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşur ve kare planlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hamamın önünde bulunan ve hamama sonradan eklendiği düşünülen kare planlı geniş bölüm kiremit çatılıdır. Hamam, içinde soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümlerinden oluşan kare planlı bir yapıdır. Kare planlı mekanın güneyinde bulunan yuvarlak kemerli kapının üzerinde ocak bacası şeklinde C ve S kıvrımlı detaylara sahip bir baca bulunmaktadır. Bu kapı iki adet tuvaletin bulunduğu kare planlı bir mekana açılır. Bu mekan kubbe ile örtülüdür. Buradan dikdörtgen planlı soğukluğa geçilir. Soğukluk ortada kubbe ile yanda çapraz yarım beşik tonozla örtülüdür. Orta kısımdan ılıklığa geçilmektedir. Üst örtüsü soğukluk kısmına benzer ılıklığın doğu kısmında beşik tonozla örtülü bir mekan vardır. Ilıklıktan sıcaklık kısmına girişin batısında beş köşeli geniş bir niş vardır. Bu niş’inin batısında küçük bir niş daha vardır. Bu mekanda kuzey-batıda özgün olmayan bir kurna bulunmaktadır. Ilıklığın güneyinden sıcaklık kısmına geçilir. Sıcaklık; ortada kare planlı pandantif geçişli kubbedir. Kubbede bir adet ortada, sekiz adet çevresinde aydınlık feneri vardır. Bu mekanın güneyinde bulunan açıklık külhan ile bağlantılıdır. Burada güneyde ve doğuda iki adet köşeleri palmet kabartmalı iki kurna vardır. Orta mekanın doğusunda kare planlı pandantif geçişli kubbeli bir halvet vardır. Kubbede bir adet ortada, yedi adet çevresinde aydınlık feneri bulunur. Bu kısımda batı ve güneyde köşeleri motifli iki kurna vardır. Mermer kurnalar özgündür. Batıda kurnanın iki köşesinde kum saati şeklinde kabartma vardır. Güneyindeki mermer kurnanın iki köşesi palmet motiflidir. Orta mekanın batısında, sivri kör kemer ortasında bulunan, yuvarlık kemerli kapı ile diğer kare planlı halvete geçilir. Bu mekanda pandantif geçişli kubbelidir. Burada doğu hariç üç cephede üç kurna bulunmaktadır. Kurnaların iki köşesi palmet motiflidir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 11/11/2003 Tarih ve 6094 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita