­ ESKİ KAPLICA (ARMUTLU HAMAMI) | Kültür Portalı

Eski Kaplıca (Armutlu Hamamı) - Bursa

Harita No 28NId
Mah. Köy - Mevkii Kükürtlü Mahallesi
Adres Kükürtlü Mahallesi Armutlu Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran I. Murat
Vakfiye -
Genel Tanım Bursa’nın en büyük kaplıcalarından biri olan Eski Kaplıca’nın (Armutlu Hamamı olarak da bilinmektedir) inşa edildiği yerde eskiden Bizans’lılara ait bir hamam kalıntısı bulunduğu çeşitli kaynaklar tarafından ifade edilmektedir.
Yapılan Onarımlar 1511,1612,1629-1630,1882,1988
Ayrıntılı Tanımı Bursa’nın en büyük kaplıcalarından biri olan Eski Kaplıca’nın (Armutlu Hamamı olarak da bilinmektedir) inşa edildiği yerde eskiden Bizans’lılara ait bir hamam kalıntısı bulunduğu çeşitli kaynaklar tarafından ifade edilmektedir. I. Murat tarafından 1394 yılında çifte hamam olarak yaptırılan binaya, 1511 yılında II. Bayezıt tarafından soğukluk bölümü ekletilmiştir. Binanın duvarları taş ve tuğla ile örülmüştür. Ortasında büyük bir şadırvan bulunan soğukluk bölümünün üzeri kubbe ile örülmüştür. Bu bölümün altında mahzen veya ahır olarak kullanıldığı düşünülen bir bodrum katı bulunmaktadır. Merkezin ufak bir şadırvan, sağında küçük bir oda bulunan hamamın ılıklık bölümünde sekiz sütünü birbirine bağlayan yuvarlak kemerler kubbeye taşımaktadır. Sıcaklık bölümünü örten kubbe ise yedi metre çapındaki havuzun çevresindeki sekiz sütünü birbirine bağlayan yuvarlak kemerlerin üzerine oturmaktadır. Sütunlar ve sütun başlıkları ile havuz kenarında ağzından sıcak su boşalan aslan ağzı Bizans döneminden kalmıştır. İlk yapıldığında kurşunla kaplı çatı, 1612 yılında kiremitle örtülmüştür. II. Bayezıt tarafından yaptırılan soğukluk bölümünün üzerindeki iki kubbe ise daha sonra kurşun ile kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Otel
Önerilen Kullanım Otel
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8667    Eklenme Tarihi : 28 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı