­ ESKİ ŞİFA HAMAMI | Kültür Portalı

Eski Şifa Hamamı - Bilecik

Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres bilecik ili Gölpazarı ilçesi
Pafta 50M-IV a
Vakfiye
Genel Tanım Kareye yakın dikdörtgen planlı, dört kubbeli, moloz ve taş tuğladan yapılmış bir yapıdır. Yapım tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber, Taşhan ve Mihal Gazi Camii ile çağdaş olmalıdır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Hamamın güneyindeki soyunma bölümü sonradan yapılmış olup beton taş ve tuğla gibi farklı malzeme özelliklerini taşımaktadır. Hamam girişte ortası kubbeli iki yanı tonozlu soğukluk bölümü yer almaktadır. Daha sonra doğusunda usturalık ve helanın bulunduğu dehlizden geçilerek göbek taşının bulunduğu büyük kubbeli ana yıkanma bölümü geçilir. Kuzeybatısındaki halvet, su deposuna küçük bir açıklıkla bağlıdır. külhan da bu kısımda bulunmaktadır. Hamamın üstü ve kubbeleri tamamen kalın bir beton sıva ile kaplıdır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam