­ ESKİ VAN KIZIL MİNARE (SİNANİYE) CAMİSİ | Kültür Portalı

Eski Van Kızıl Minare (Sinaniye) Camisi - Van

Adı Eski Van Kızıl Minare (Sinaniye) Camisi
Mah. Köy - Mevkii
Adres Eski Van kentinin doğusunda, Tebrizkapı mahallesinde bulunan cami, Sinaniye Camisi veya Tebriz Kapı Camisi diye de adlandırılmaktadır.
Vakfiye
Genel Tanım Eski Van kentinin doğusunda, Tebrizkapı mahallesinde bulunan cami, Sinaniye Camisi veya Tebriz Kapı Camisi diye de adlandırılmaktadır. Minaresi Selçuklu döneminden kalan caminin bu dönemdeki binasından herhangi bir kalıntı bulunmamaktadır. Caminin binası ise Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Ancak minarenin ve caminin kim tarafından ve ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Minare kesme taş bloklar ile yapılan kaide üzerinde, tuğla ile yapılan silindirik bir gövdeden oluşmaktadır. Üst bölüm yıkılmış durumdadır. Gövdeyi üst bölümde geometrik geçmeli bir şerit dolanmaktadır. Şeridin altında ve üstünde baçini denilen mavi renkli çini tabakalar dizilmiştir. Bu dizilerin arasına yerleştirilen kiremit levhalar üzerinde sekiz köşeli yıldız motifi kabartılmış bezemeler yer almaktadır. Dikdörtgen planlı caminin ortasının kubbe, yanlarının ise beşik tonozlarla örtülü olduğu bilinmektedir. Günümüzde duvarların üst bölümleriyle çatı örtüsü tamamen yıkılmış durumdadır. Camiye kuzey cephesindeki bir kapıdan girilmekte, biri son cemaat yerinde, diğeri ise harimin güney duvarında olmak üzere iki mihrap bulunmaktadır.