­ FABRİKA-İ HÜMAYUN | Kültür Portalı

Fabrika-i Hümayun - Bursa

Harita No 27NIIa
Mah. Köy - Mevkii Yahşibey Mahallesi
Adres Yahşibey Mahallesi Kaplıca Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Hazine-i Hassa-i Şahane
Vakfiye Var
Genel Tanım Bursa merkez Osmangazi ilçesi Yahşibey Mahallesinde ve Cilimboz deresinin kenarında, “Hazine-i Hassa-i Şahane” tarafından finanse edilerek kurulun devlete ait ilk ipek fabrikası, 78 kazanlı olan fabrika 1853’te çalışmaya başladı.
Yapılan Onarımlar 1911,1926,2003,2010
Ayrıntılı Tanımı Bursa merkez Osmangazi ilçesi Yahşibey Mahallesinde ve Cilimboz deresinin kenarında, “Hazine-i Hassa-i Şahane” tarafından finanse edilerek kurulun devlete ait ilk ipek fabrikası, 78 kazanlı olan fabrika 1853’te çalışmaya başladı. Sanayi devrimini gerçekleştiren Avrupa’nın, Türkiye’nin ipekböcekçiliği yapılan bölgelerde ve özellikle Bursa'da çağının modern filatür atölye ve fabrikalarını kurması üzerine, bu gelişmeye ayak uydurabilmek amacıyla Osmanlı Devleti tarafından inşa edilmiştir. Batı’dan aktarılan teknolojinin kullanıldığı fabrika, yaklaşık olarak 4.000 metrekare arazi üzerinde dört yapıdan oluşan bir külliye halindedir Cumhuriyet döneminde uzun süre Tekel Yaprak Tütün İşletmeleri bakım atölyesi işlevi gören ve boşaltıldıktan sonra harap olan yapılar, 1997 yılında önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, 2000 yılında ise Uludağ Üniversitesine devredildi ve Okul ve Kültür Külliyesi olarak düzenlendi.
Orjinal Kullanım Kullanılmıyor
Bugünkü Kullanımı Okul
Önerilen Kullanım Okul

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4423    Eklenme Tarihi : 26 Nisan 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Eylül 2014 Perşembe