­ FAHRİYE KÖŞKÜ | Kültür Portalı

Fahriye Köşkü - Mardin

Adı Fahriye Köşkü
Envanter No .
Adres Fahriye Bahçesi Yalım Köy Yolu
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+1 katlıdır. Artukoğulları döneminde kesme taştan inşa edilmiştir. Bina büyük ve yüksek bir eyvan ile ikiye ayrılır. Giriş üç ayrı kapı ile sağlanmaktadır. Yapı önünde geniş ve etrafı yer yer yıkılmış bir duvar ile çevrili bahçe bulunmaktadır. Bahçenin ortasında bulunan havuzun suyu Artuklu dönemi özelliği taşıyan eyvanın içinde mihrap şeklindeki nişten taş bir yalak iken akan selsebil bulunmaktadır.
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar Yapının üst kat örtüsü tamamen yıkılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Doğu-batı istikametinde uzanan binanın cephesi kuzeydedir. Önünde geniş ve etrafı duvarla çevrili bir bahçe ve bahçenin orta yerinde bir havuz yer almaktadır. Büyük eyvanla ikiye ayrılan bina batı tarafta iki katlıdır.taş bir merdivenle kubbeli alt odadan üst kata çıkılmaktadır. Kubbe örtülü odada iki ayrı giriş olup birinci giriş tek odalı bir mekana aittir. Mekan kubbelidir ve geometrik şekilli taşlarla süslenerek örülmüştür. İçinde şimdi suyu kurumuş olan bir çeşme yer almaktadır. İkinci giriş daha basit olup yine taş bir merdivenle üst kata yol verir. Binayı ikiye ayıran eyvanın içinde mihrap şeklinde bir niş yerleştirilmiştir. Nişin etrafı geometrik motif ve kufi yazılarla süslenmiştir. Nişten akan su motif ve yazıların yer yer dökülmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle yazılar tam olarak okunamamaktadır. Gerek tek odalı mekan kubbesindeki taş işleme ve örgüleriyle gerekse eyvandaki nişin etrafındaki süs elemanlarıyla Zinciriye ve Kasım Padişah Medreseleri ile benzerlik göstermektedir.
Tescil Kararı .