­ FENE (MALTEPE) HÖYÜK | Kültür Portalı

FENE (MALTEPE) HÖYÜK - Çankırı

Harita No H31-a1
Mah. Köy - Mevkii Elmacı (Fene) Köyü / Eldivan
Adres Elmacı (Fene) Köyü, Eldivan/ÇANKIRI
Kültür Dönemi Orta Bronz Çağ
Vakfiye -
Genel Tanım Eldivan ilçesi Elmacı köyü sınırları içinde bulunan höyüğe, Elmacı köyünün eski adı olan Fene Köyü isminden dolayı Fene Höyük adı verilmiştir. Elmacı Köyü Çankırı İli’nin kuş uçumu 15 km güneyinde yer almaktadır. Höyük ise Elmacı köyünün yaklaşık 1,9 km doğusunda, Yukarıpelitözü – Elmacı köy yolun 3. km’sinde yolun güney bitişiğinde bulunmaktadır. Höyüğün kuzeyinde kış aylarında Eldivan Dağı’nda eriyen karlarla beslenen, yaz aylarında kuruyan Fene Deresi, batısında Sivrinin Tepe, güneyinde Küçükkır Burnu Tepesi yer almaktadır. 870 m rakımlı höyük doğu-batı yönünde uzanan oval bir görünüm arz etmektedir. Yaklaşık 5-6 metrelik doğal bir yükselti üzerinde yer alan höyüğün yüksekliği 20-25 metredir ve yaklaşık 240 x 100 m büyüklüğündedir. Höyüğün kuzey eteklerinin bir kısmı, Elmacı - Yukarıpelitözü köy yolu yapımı esnasında iş makineleri ile tahrip edilmiştir. Ayrıca bu kısımda ve höyük üzerinde açılmış kaçak kazı çukurları ve tünelleri vardır. Açılan bu kısımlardaki kesitlerde, bol miktarda çanak çömlek parçaları, yangın tabakaları ile taş ve kerpiç duvarları görmek mümkündür. Höyük yüzeyindeki yoğun Kalkolitik, Eski Tunç ve Hitit İmparatorluk Dönemlerine ait çanak çömlek parçaları eteklerindeki tarlalara doğru akmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Eldivan ilçesi Elmacı köyü sınırları içinde bulunan höyüğe, Elmacı köyünün eski adı olan Fene Köyü isminden dolayı Fene Höyük adı verilmiştir. Elmacı Köyü Çankırı İli’nin kuş uçumu 15 km güneyinde yer almaktadır. Höyük ise Elmacı köyünün yaklaşık 1,9 km doğusunda, Yukarıpelitözü – Elmacı köy yolun 3. km’sinde yolun güney bitişiğinde bulunmaktadır. Höyüğün kuzeyinde kış aylarında Eldivan Dağı’nda eriyen karlarla beslenen, yaz aylarında kuruyan Fene Deresi, batısında Sivrinin Tepe, güneyinde Küçükkır Burnu Tepesi yer almaktadır. 870 m rakımlı höyük doğu-batı yönünde uzanan oval bir görünüm arz etmektedir. Yaklaşık 5-6 metrelik doğal bir yükselti üzerinde yer alan höyüğün yüksekliği 20-25 metredir ve yaklaşık 240 x 100 m büyüklüğündedir. Höyüğün kuzey eteklerinin bir kısmı, Elmacı - Yukarıpelitözü köy yolu yapımı esnasında iş makineleri ile tahrip edilmiştir. Ayrıca bu kısımda ve höyük üzerinde açılmış kaçak kazı çukurları ve tünelleri vardır. Açılan bu kısımlardaki kesitlerde, bol miktarda çanak çömlek parçaları, yangın tabakaları ile taş ve kerpiç duvarları görmek mümkündür. Höyük yüzeyindeki yoğun Kalkolitik, Eski Tunç ve Hitit İmparatorluk Dönemlerine ait çanak çömlek parçaları eteklerindeki tarlalara doğru akmıştır
Orjinal Kullanım Höyük
Bugünkü Kullanımı Tarım Arazisi
Önerilen Kullanım Höyük
Tescil Kararı 08.05.2009 - 4126

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3546    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Şubat 2014 Pazartesi