­ FENER KULESİ VE BİNASI | Kültür Portalı

Fener Kulesi ve Binası - Zonguldak

Adı Fener Kulesi ve Binası
Mah. Köy - Mevkii Yayla Mh.
Adres Yayla Mh. Fener Mevkii - Merkez-Zonguldak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Zonguldak İli, Merkez İlçe, Fener Mevkii’nde, 1 ada, 1 pafta, 1 parsel üzerinde bulunan “bahçeli kargir fener kulesi ve binası” vasıflı taşınmaz.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Fener Binası tek katlı, yığma kargir bir yapıdır. Çatısı kırma çatı şeklinde ve Marsilya kiremitle kaplıdır. T formlu yapıya, tek giriş ön cepheden sağlanmaktadır. Girişin sağ tarafında, wc ve banyo olarak kullanılan bölüm ve hol yer almaktadır. Binanın iç kısmına uzanan ince uzun koridor bulunmakta olup, tüm odalar ve mutfak bu koridora açılmaktadır. Koridorun bitiş noktasında söz konusu binaya bitişik olarak konumlanmış olan fener kulesine uzanan dönel merdiven yer almaktadır. Kuleye çıkış bu beton merdivenle sağlanmaktadır. Yine bu beton merdiven boşluğunda fener ışığını yakmaya yarayan bir mekanizma (sarkaç) bulunmaktadır. Fener Kulesi’nin en üst kısmına dönel merdivenle ulaştıktan sonra Zonguldak fenerinin 1908 yılında inşa edilmiş olduğu, denizden yüksekliği 53 metre olan bir burunda yer aldığı, 1985 yılından bu yana elektrikle çalışan fenerin kulesinin 9 metre yüksekliği olduğu, kuleden çıkan 500 Watt’lık ışığın 20 deniz mili uzaklıktan görülebildiği yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum