­ FENERLİ EV | Kültür Portalı

Fenerli Ev - Sakarya

Adı Fenerli Ev
Adres Rüştiye Sokak., No:12Taraklı/ SAKARYA
Yapım Tarihi 19.yy son çeyreği.
Vakfiye
Genel Tanım Yapı zemin (hayat), iki kat ile fener seklinde yapılmış cihannüma katından oluşmaktadır. Komsu arsaların zorlamasından dolayı çarpık bir plana sahip olan ev kuzey güney doğrultusunda planlanmıştır. İki ayrı girişe sahip olan evin zemin katının ana girişi güney yöndedir. Evin en üst katını teşkil eden cihannüma katına çıkış batı cephesinde bulunan merdivenlerle sağlanmıştır. Bu alan sekizgen olarak tasarlanmış olup, uzun köşelerde iki adet, diğer köşelerde ise birer adet dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Fenerli Ev görkemli mimarisine karşılık süsleme özellikleri bakımından oldukça yalındır. İç mimaride sonradan yapılan onarımlar nedeni ile süsleme olarak günümüze bir şey kalmamıştır. Yalnızca ikinci katın orta sofasının üzerini örten ve cihannüma katına da zemin oluşturan tekne tavanın ortasında yer alan ahşap tavan göbeği dikkati çeken tek süslemedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı zemin (hayat), iki kat ile fener seklinde yapılmış cihannüma katından oluşmaktadır. Komsu arsaların zorlamasından dolayı çarpık bir plana sahip olan ev kuzey güney doğrultusunda planlanmıştır. İki ayrı girişe sahip olan evin zemin katının ana girişi güney yöndedir. Evin en üst katını teşkil eden cihannüma katına çıkış batı cephesinde bulunan merdivenlerle sağlanmıştır. Bu alan sekizgen olarak tasarlanmış olup, uzun köşelerde iki adet, diğer köşelerde ise birer adet dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Fenerli Ev görkemli mimarisine karşılık süsleme özellikleri bakımından oldukça yalındır. İç mimaride sonradan yapılan onarımlar nedeni ile süsleme olarak günümüze bir şey kalmamıştır. Yalnızca ikinci katın orta sofasının üzerini örten ve cihannüma katına da zemin oluşturan tekne tavanın ortasında yer alan ahşap tavan göbeği dikkati çeken tek süslemedir.
Yayın Dizini ÇETİN, Y., Sakarya ve İlçelerinde Türk Dönemi Sivil Mimari Eserler, 2006, Erzurum