­ FERTEK HAMAMI | Kültür Portalı

FERTEK HAMAMI - Niğde

Adres Fertek Kasabası Merkez/NİĞDE
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran TURŞUCOĞLU SİTİLİANOS
Yapan İosif Kalfa
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen planlı ve kesme taştan yapılmış olup, girişi doğudan alınlıklı ve üstü yazıtlı bir kapısı vardır. Soğukluk yada soyunmalık bölümünü üzeri kubbeyle örtülüdür.
Yapılan Onarımlar Yapının içi ve dışı muhtelif zamanlarda onarım ve eklemeler geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Doğudan bir kapı ile hamamın ilk bölümü olan soğukluk ya da soyunma yerlerine girilir. Bu alan dörtgen planda olup tavan içten tromplarla dıştan da sekizgenle geçişin sağlandığı bir kubbeye sahiptir. Kubbe ortasında aydınlık feneri vardır. İçeride soyunma yerleri ve ortada küçük bir havuz bulunur. Zemin mermer ve bazalt döşemelidir. Buradan bir kapı ile de ılıklığa geçilir. Ilıklık dikdörtgen planda olup tavanı çift çapraz tonozludur. Buradan ise bir kapı ile sıcaklık ya da esas yıkanma bölümüne geçilir. Kubbe ile örtülü olan bu alan da göbek taşı vardır. İçeride halvet odaları yıkanma bölümleri vardır. Zemin ve duvarların bir kısmı mermerdir. Kubbe ve çapraz tonozlarda aydınlatma delikleri vardır. Yıkanma yerinden ise bir delikle külhana ve su kaynağına geçilir.
Orjinal Kullanım Hamam