­ FERTEK KİLİSESİ | Kültür Portalı

FERTEK KİLİSESİ - Niğde

Adres Fertek Kasabası Merkez/NİĞDE
Yaptıran Karamanoğlu Hacı Nikoli
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Sarımtırak kesme taş ve bazalttan yapılan kilise üç nefli bazilika planındadır. Narteksin orta kısmı yarım daire biçimli olup öne taşkındır. Yapının güney kuzey ve batısında toplam 16 sütunla çevrili bir bölüm vardır. Nartekste üç kapı vardır. Narteks ve kuzey bölüm tavanı ilginç bir ahşap işçiliğe sahiptir. Yapı içerisinde iki sıra halinde beşer sütun yer alır. Sütun başlıkları özgün ahşap işçiliği gösterir. Tavan tonozludur. Yapının iç kısmında "U" biçimli bir üst kat vardır. İçte kuzeydoğudan yer yer freskler vardır. Tavanda kalem işleri vardır. Neflerin bulunduğu kısım bir duvarla kapatılmıştır. Neflerde birer pencere vardır. Ana çatı beşik sistemli olup üç bölümlüdür. Yapı sağlamdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı camiye çevrildiğinden Mihrap,minber ve minare eklenmiş küçük çapta fonksiyonel değişikliklere uğramıştır.
Ayrıntılı Tanımı Üç nefli bazilka planında bir kilisedir. Sarımtırak kesme taş ve bazalttan yapılmış doğusunda üç apsis içten yuvarlak dıştan düzdür."U" biçiminde narteksin batı girişte yarım yuvarlak bir kavisle dışa taşmaktadır. Nartekste toplam 16 sütun vardır. Narteks tavanı yer yer boyama olmak üzere ilginç ahşap işçiliğine sahiptir. Narteksten içeri üç kapı ile girilir. İçte iki sıra halinde beşer sütun yer alır. Sütun başlıkları ahşap işçiliği gösterir."U" biçimli üst katta toplam 28 küçük sütun yer alır. Tavan tonozlu olup, kalem işi süslemelere sahiptir. Üst kata çıkışta solda yer yer fresk kalıntıları vardır. İç mekana minber ve mihrap eklenmiştir. Apsisler birer pencere olup ana mekandan duvarla ayrılıdır. Apsis yanlarında kuzey ve güneydeki mekanlara geçişi sağlayan kapılar vardır. Sol apsiste bir niş bulunmaktadır. Dıştan ana mekan köşe mekanlar ve apsisler çift pahlı çatı kuzey güney yönündeki galeriler üst çatı ile örülüdür.Narteks sütunlarının başlıkları sade sarkıtlı başlıklardandır. Narteksin yarım yuvarlak ve dışa taşkın cephesinde Karamanlıca bir kitabe yer almaktadır. Tarih olarak 1837 okunmaktadır. Kuzey ve güneyde oval biçimli üçer pencere üst kısımdan dışa açılmaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı 16.01.1992/1218
Yayın Dizini Yard.Doç.Dr. Ebru PARMAN ''Niğde Çevre Araştırmaları'' Hacettepe Üniv.Edebiyat Fak.Dergisi Cilt5/Say