­ FETHİYE CAMİİ | Kültür Portalı

Fethiye Camii - Amasya

Adres Fethiye Mahallesi
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Dikdörtgen planlı ve kiliseden camiye çevrilmiş bir eserdir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1883’de İnce Zade Hacı Mehmet Arif tarafından minare ilave edilmiş,1939 zelzelesinde yıkılınca yeniden onarılmıştır. 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapıldı.
Ayrıntılı Tanımı Eski bir Bizans kilisesinden bozularak camiye çevrilmiş fakat daha sonra harap olunca büyük bir kısmı yenilenmiştir. Büyük bir kilisenin apsis kısmını Danişmendlilerden Fetih Gazi camiye çevirtmiş ve ismini Fethiye Cami koymuştur.1883 de İnce Zade Hacı Mehmet Arif tarafından minare ilave edilmiştir. Bizans kilisesinden pek az bir kısmı ayakta kalmış olan caminin duvarları tamamen beyaz badanalı bir sıva ile kaplanmış olduğundan orijinal duvar kalıntılarını tespit etmek mümkün olamamaktadır. Müzede sergilenen İzzettin Mehmet Pervane ve ailesine ati mumyalar bu kilisenin bodrum katında 1855 yılında çıkartılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Yayın Dizini Vakıf Abideler ve Eski Eserler Dergisi, Ankara