­ FISTIKLI KÖYÜ HAMAMI | Kültür Portalı

Fıstıklı Köyü Hamamı - Yalova

Adı Fıstıklı Köyü Hamamı
Mah. Köy - Mevkii Fıstıklı Köyü, Köyiçi Mevkii
Adres Armutlu/YALOVA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Fıstıklı Köyü Tüzel Kişiliği
Vakfiye
Genel Tanım Yalova İli, Armutlu İlçesi, Fıstıklı Köyü, Köyiçi Mevkiide yer alan hamam 2117 parsele oturmaktadır. Osmanlı Dönemi hamamıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yalova İli, Armutlu İlçesi sınırlarında bulunan, Fıstıklı Köyü, Köyiçi Mevkiide yer alan hamam 2117 parselde yer almaktadır. Söz konusu hamam Fıstıklı Köyü Tüzel Kişiliğine aittir. Hamam Osmanlı Dönemine tarihlendirilebilir. Giriş kısmı güney cepheden tek kapıyla sağlanmaktadır. Güney cephesi dağınık moloz taş örgülüdür. Giriş (ılıklık) kısmının üst örtüsü tonoz olup bu bölüm sıcaklık kısmı tek kubbe ile örtülüdür. Bölüm içerisinde sekiler ve nişler ile bir adet kurna görülmektedir. Hamamın doğu kesiminde yine moloz taş örgü görülmektedir. Burada sıcaklık bölümüne bağlanan külhan bölümü bulunmaktadır. Bu kısım tuğla örgülüdür. Hamam genel olarak kareye yakın dikdörtgen plan şeması göstermektedir. Kuzey kısmında ve üst örtü kısımlarında farklı malzemeler kullanılmıştır.Bu kısımlardan arındırılması gerekmektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Kocael Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 02.02.2011 tarih 1823 sayılı kararı