­ FİNİK İÇ KALESİ | Kültür Portalı

FİNİK İÇ KALESİ - Şırnak

Adı FİNİK İÇ KALESİ
Mah. Köy - Mevkii Damlarca Köyü
Adres Damlarca Köyü / Güçlükonak
Vakfiye -
Genel Tanım Kaleye Faki Tayran camisinin karşı yamacından tırmanarak çıkılmaktadır. Üst kesimde kaleye çıkış sağlayan taş döşeme yola rastlanılmıştır. Kale yörede Finik harabeleri olarak bilinen yapılar içerisinde yer almaktadır. Cizre-Şırnak yol ayrımından 12 km uzaklıkta, Dicle nehrinin kuzey tarafında bugünkü Güçlükonak ilçesine giden karayolunun üst kesiminde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -Yok
Ayrıntılı Tanımı Bu yol takip edilerek kaleye ulaşılmaktadır. İç kale daha üst kesimde kayalık topoğrafik araziye uydurulmuş üç parçadan oluşmaktadır. İçerisinde ana kayalara oyulmuş birçok kaya mekanı yer almaktadır. Doğu, güney ve kuzey tarafı derin vadilerle çevrili olup, buralara yer yer kale duvarları yapılmıştır. En üst ise, yapı kalıntılarının bulunduğu, etrafı dikdörtgen şekilde yüksek kale duvarları çevrili alandır. Doğudan merdivenle yukarıya çıkış sağlanmaktadır. Merdivenin kuzey tarafında iki bölümlü bir mekân tespit edilmiştir. Batısı kayaya yaslanan üzerleri çapraz tonoz örtülü bu mekânlara güneyden girilmektedir. Doğu tarafına birer pencere açılmıştır. Muhtemelen muhafız odaları olmalıdır. Üst kesimde toprak altında kalmış birçok yapı kalıntısı mevcuttur. Bunlardan birinin beşik tonoz örtülü olduğu tespit edilebilmektedir. Finik kalesinin her tarafı gezilmiş çevrede seramik parçalarına da rastlanmıştır. Bunlar ve kaledeki sur ve yapı kalıntıları ile birçok kaya mekânı ortaçağ ve sonrasına ait muhtemelen 15.-16. yüzyıllara ait olabileceğini ortaya koymaktadır. Kalenin hâlihazır ve haritalarına ihtiyaç vardır. Önümüzdeki yıl kale daha detaylı incelenecektir.
Orjinal Kullanım Kullanılmıyor
Önerilen Kullanım Kullanılmıyor
Tescil Kararı 05.05.2005/276
Yayın Dizini -TOP, Mehmet- ÖZKURT, Kemal; 'Hakkari ve Şırnak illeri ve ilçeleri yüzey araştırılması 2006'

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1163    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2014 Çarşamba