­ GAZİLER KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

GAZİLER KÖYÜ CAMİİ - Düzce

Adı GAZİLER KÖYÜ CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii Düzce ili, Yığılca ilçesi, Gaziler Köyü
Adres Düzce ili, Yığılca ilçesi, Gaziler Köyü
Vakfiye -
Genel Tanım Düzce ili, Yığılca ilçesi, Gaziler Köyü, 109 ada 3 parselde bulunan cami, erken dönem Osmanlı çantı tipi camilerle benzerlik göstermektedir. 300 yıllık olduğu tahmin edilen cami ahşap kütüklerin birbirine kertilmesiyle iki katlı olarak inşa edilmiştir. Temeli yatay ahşap kütükler üzerine oturtulmuştur. Kare planlı yapı tek bir ibadet mahallinden oluşmaktadır. Taban ve tavan ahşap döşemelidir. Caminin son cemaat mahallindeki kapı yüzeyinde kök boyadan yapılmış kiremit renginde çiçek (rozet) ve çarkıfelek betimlemeli süslemeler bulunmaktadır. Çarkıfelekler arasında oyma tekniğinde simetrik ay şeklinde süsleme yapılmıştır. İbadet mahallinde bulunan ve ikinci katı taşıyan 8 ahşap direk, minber, yer döşemeleri ve pencere söveleri özgündür. Minaresi bulunmayan caminin geometrik şekilde biçimlendirilmiş ahşap tavan göbeği bulunmaktadır. Kırma çatılıdır. Cami bahçesinde "Şıh İsmail Türbesi" olarak bilinen türbe bulunmaktadır. Caminin restorasyonu, röleve detay paftası, röleve raporu, malzeme analiz paftası ve bozulma analiz paftası doğrultusunda Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmiştir. 18.yy dönemine ait olan cami, 278,21 m2 yüzölçümüne sahiptir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Caminin restorasyonu, röleve detay paftası, röleve raporu, malzeme analiz paftası ve bozulma analiz paftası doğrultusunda Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Düzce ili, Yığılca ilçesi, Gaziler Köyü, 109 ada 3 parselde bulunan cami, erken dönem Osmanlı çantı tipi camilerle benzerlik göstermektedir. 300 yıllık olduğu tahmin edilen cami ahşap kütüklerin birbirine kertilmesiyle iki katlı olarak inşa edilmiştir. Temeli yatay ahşap kütükler üzerine oturtulmuştur. Kare planlı yapı tek bir ibadet mahallinden oluşmaktadır. Taban ve tavan ahşap döşemelidir. Caminin son cemaat mahallindeki kapı yüzeyinde kök boyadan yapılmış kiremit renginde çiçek (rozet) ve çarkıfelek betimlemeli süslemeler bulunmaktadır. Çarkıfelekler arasında oyma tekniğinde simetrik ay şeklinde süsleme yapılmıştır. İbadet mahallinde bulunan ve ikinci katı taşıyan 8 ahşap direk, minber, yer döşemeleri ve pencere söveleri özgündür. Minaresi bulunmayan caminin geometrik şekilde biçimlendirilmiş ahşap tavan göbeği bulunmaktadır. Kırma çatılıdır. Cami bahçesinde "Şıh İsmail Türbesi" olarak bilinen türbe bulunmaktadır. Caminin restorasyonu, röleve detay paftası, röleve raporu, malzeme analiz paftası ve bozulma analiz paftası doğrultusunda Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmiştir.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 07.10.2009 tarih ve 1104 sayılı kararı
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri Kitabı-Tescilli Yapılar-Dini Kültürel Yapılar Sayfa 238