­ GEBZE İSTASYON BİNASI | Kültür Portalı

Gebze istasyon Binası - Kocaeli

Harita No .
Mah. Köy - Mevkii İstasyon Mahallesi
Adres İstasyon Mahallesi- Gebze
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C.D.D
Vakfiye
Genel Tanım İstasyon binası ana yapı ve ilave bina olarak iki bölümden oluşmakta olup her iki binada atıl durumdadır. Peron cephesinde yapının doğu cephesinden girişi olan bir ön bahçesi bulunmakta olup, mevcut İstanbul-İzmit hattı ile yapı alanı arasındaki kot farkı nedeniyle yapı girişlerinin yer aldığı ön bahçe bölümü dar bir koridor şeklindedir. Ön cephede yer yer muhdes çiceklikler bulunmakla yapının batı cephesinde bulunan bahçe içerisinde de muhdes müştemilat yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Yapı zemin +1 Kat ve yığma tuğla duvarlı olarak inşa edilmiş ve tüm iç ve dış duvarlarda yığma tuğla duvar üzerine kireç harçlı sıva uyğulanmıştır. Çatısında depremden dolayı bacanın yıkılması sonucu oluştuğu düşünülen bir açıklık bulunmakta olup, bu açıklıktan dolayı yapı yağmur ve kar sularına maruz kalmıştır. Yine depremden olduğu düşünülen derin çatlaklar mevcut olup, yağmur sularının bir bölümlerinden sızması sonucu iç bölümlerde akma ve çiçeklenmeler oluşmuştur. Binanın yola yaslanan duvarlarının bu bölümlerinde rutubetlenmeye bağlı olarak sıvada kabarma ,dökülme ve çiçeklenmelerin meydana geldiği gözlenmiştir.
Tescil Kararı K.T.V.K.Y.K.nun 11.03.2009 Tarih ve 014 Sayılı karar ekidir.