­ GENÇALİLER ARKEOLOJİK ALANI | Kültür Portalı

GENÇALİLER ARKEOLOJİK ALANI - Osmaniye

Adı GENÇALİLER ARKEOLOJİK ALANI
Adres Köseler Köyü Gençaliler Mevkii Sumbas
Vakfiye
Genel Tanım Eski mezarlık mevkiinde nekropol alanı ve bu alanın hemen batısında yer alan körük deresinin karşı tarafında yer alan düzlükteki yerleşim alanı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nekropol alanı yeni mezarlıkla birleşmiştir. Mezar taşlarının birinin üzerinde belli belirsiz harfler bulunan Latince bir kitabe yer almaktadır. Mezar taşları yerel taşlardan tek parça halindedir. Mezarlığın batısında bulunan ve hala sürüme dayalı tarımsal faaliyetlerde bulunan tarlada mozaik taban döşemesinin bir parçasının üzeri açık durmaktadır. Aynı alandan çıkarılan döşeme mozaiğine ait bir parça Ali Kabaktepe isimli şahsın evinde masa olarak kullanılmaktadır. Mozaik Üzerinde bitkisel ve dairesel motifler kırmızı mavi ve devetüyü renginde tesseralar kullanılarak oluşturulmuştur. Tarla üzerinde yoğun olarak çatı kiremidi parçaları bulunmuştur. Bölgede olasılıkla geç Roma yerleşimi mevcuttur.