­ GÖBEKVİRAN KÖYÜ KALESİ ( HÖYÜĞÜ) | Kültür Portalı

Göbekviran Köyü Kalesi ( Höyüğü) - Sivas

Adı Göbekviran Köyü Kalesi ( Höyüğü)
Mah. Köy - Mevkii Göbekviran Köyü
Adres Gürün Yazyurdu Bucağı Göbekviran Mevkii
Vakfiye
Genel Tanım : Malatya-Kayseri devlet karayolunun güneyinde, karayoluna 8 km uzaklıktadır. Göbekviran Köyünün kuzeyinde yer alan höyük üzerinde ve civarında yoğun miktarda bazalt taş bulunduğundan höyükte tahribat bulunmamaktadır. Yöre halkınca kale olarak adlandırılan, ancak yapılan incelemede höyük olduğu anlaşılan taşınmazın bulunduğu Göbekören (Göbekviran) köyü, Gürün ilçesi Yazyurdu Bucağı bağlı olup Gürün’ün batısında, Malatya-Kayseri devlet karayolunun güneyinde ve karayoluna 8 km. bir stabilize yol ile bağlıdır. Höyük köyün hemen kuzeyinde olup, köy evlerine yakındır. Yaklaşık 9 m. yüksekliğinde ve iki kademeli olarak 100 m. civarında bir uzunluğa sahiptir. Kaçak kazı çukurlarından toplanan amorf haldeki seramik parçalarının değerlendirilmesi sonucunda M.Ö. 3000’den başlayarak 2000, 1000 ve daha sonra ortaçağa kadar uzanan bir zamanda iskan görmüş olduğu anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Malatya-Kayseri devlet karayolunun güneyinde, karayoluna 8 km uzaklıktadır. Göbekviran Köyünün kuzeyinde yer alan höyük üzerinde ve civarında yoğun miktarda bazalt taş bulunduğundan höyükte tahribat bulunmamaktadır. Yöre halkınca kale olarak adlandırılan, ancak yapılan incelemede höyük olduğu anlaşılan taşınmazın bulunduğu Göbekören (Göbekviran) köyü, Gürün ilçesi Yazyurdu Bucağı bağlı olup Gürün’ün batısında, Malatya-Kayseri devlet karayolunun güneyinde ve karayoluna 8 km. bir stabilize yol ile bağlıdır. Höyük köyün hemen kuzeyinde olup, köy evlerine yakındır. Yaklaşık 9 m. yüksekliğinde ve iki kademeli olarak 100 m. civarında bir uzunluğa sahiptir. Kaçak kazı çukurlarından toplanan amorf haldeki seramik parçalarının değerlendirilmesi sonucunda M.Ö. 3000’den başlayarak 2000, 1000 ve daha sonra ortaçağa kadar uzanan bir zamanda iskan görmüş olduğu anlaşılmaktadır.